Gül: ''AB, bizden korkmamalı''

Berlin (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin AB üyeliği hakkında Avrupa'da yapılan tartışmaları eleştirdi ve "AB'nin Türkiye'den korkmasına gerek olmadığını" söyledi.

Gül, 3-4 Nisanda Almanya'ya yaptığı ziyaret sırasında Süddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, Türkiye'de AB coşkusunun eskisi kadar fazla olmadığını, bunun bir nedeninin birçok Avrupa ülkesinde Türkiye ile ilgili sürdürülen tartışmalar olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorunundan dolayı Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde aksamaların yaşandığına dikkat çekilmesi üzerine Gül, "Burada bir şeyin iyi anlaşılmasını istiyorum: AB'nin bizden korkmasına gerek yok. Türkiye'nin AB üyelik süreci doğrudan gerçekleşmeyecek. Her şeyden önce müzakereleri başarıyla tamamlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sonuçta Türkiye'nin hem demokraside, hem de ekonomi yüksek standartlara sahip olacağını ifade eden Gül, "Eğer başarılı olursak, bundan neden herhangi bir kişi rahatsız olsun ki? Bunun dışında Türkiye'nin AB üyeliği konusunda referandum yapacak olan iki Avrupa ülkesi var. Yani bu kadar çok kişi, bu kadar çok politikacı neden şimdiden Türkiye hakkında bu kadar eleştirel laflar söylüyor ki? Bunu anlamıyorum. Ayrıca Türkiye bazı konularda bazı AB ülkelerinden çok daha ileride. Örneğin biz şimdiden Maastricht kriterlerini yerine getiriyoruz" dedi.

Türkiye'de AB coşkusunun eskisi kadar fazla olmadığını ifade eden Gül, "Bunun bir nedeni, Türkiye ile ilgili olarak birçok Avrupa ülkesinde sürdürülen tartışmalar. Bu, Türkiye'de doğru anlaşılmadı. Çoğu kez aşağılayıcı olarak görüldü. Aslında Avrupa'daki tartışmalar dürüst değil. Birçok politikacı Türkiye'yi iç siyasete, hatta parti içi tartışmalara malzeme yapıyor. Türkiye'de de, daha önce AB üyesi olan ülkelere getirilen şartlardan daha zor şartların Türkiye'ye getirildiği görülüyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de AB taraftarlarının azalmasının reform sürecini tehlikeye sokup sokmayacağına ilişkin bir soruya karşılık olarak da Gül, "Bu doğru, vatandaşların desteğine ihtiyacımız var. Ancak bizler de, yaptıklarımızın Türkiye ve Türk halkı için iyi olduğuna inanıyoruz. Biz yasalarımızı, AB'yi tatmin etmek için değiştirmiyoruz. Bizim için önemli, bu nedenle yapıyoruz" diye konuştu.

"Aşırı milliyetçilik abartılıyor"

AB'nin 50. kuruluş yılı kutlamalarına davet edilmemesine kızıp kızmadığı sorusuna da Gül, "Hayır, burada benim şahsım söz konusu değil. Ancak Türkiye'nin davet edilmemiş olması Avrupa'nın vizyonu konusunda bazı şeyler söylüyor. Bu konuda tüm söylemek istediklerim bu kadar. Bu, sembolik bir andı" şeklinde cevap verdi.

Gül, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra Avrupa'nın Türkiye'de aşırı milliyetçilikten endişe duyduğu görüşünün dile getirilmesi üzerine, "Bu, abartılıyor. Cinayetten sonra çok büyük bir protesto dalgası da vardı. Bu, unutulmamalı. Ve katil zanlısı da hemen yakalandı" dedi.

Reklam
Reklam

Protestoların Türk Ceza Kanunu'ndaki 301. maddenin kaldırılmasına yönelik olarak da yapıldığının hatırlatılması üzerine Gül, "301. maddeden dolayı bugüne kadar tutuklanan olmadı. Ancak bu madde, Türkiye hakkında yanlış bir görüntü yaratıyor. Bu nedenle bunu değiştirmek istiyoruz ve değiştireceğiz. Bundan sonra daha başka sorunlar ortaya çıkacak. Zihniyetleri değiştirmek zorundayız, önemli olan bu" dedi.