Gül-abbas Ortak Basın Toplantısı (2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in, Batı Şeria’da yeni yerleşim yerleri açma kararını esefle karşıladıklarını, şiddetle tenkit...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail’in, Batı Şeria’da yeni yerleşim yerleri açma kararını esefle karşıladıklarını, şiddetle tenkit ettiklerini belirterek, “İsrail’in yerleşim yerleri politikasından biran önce vazgeçmesi gerektiğini, bunun ateşle oynamak olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’ı Türkiye’de ağırlamaktan dolayı memnuniyetini dile getirerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, “Aramızdaki istişareler, aramızdaki yakın münasebeti gösterme açısından söylemiyorum sadece bunu, şunun için söylüyorum, bu ziyaretin önemini hatırlatmak için söylüyorum. Bu ziyaret, 29 Kasım’da Filistin, BM’ye üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazandıktan sonra yapılan ilk ziyarettir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

ULUSLARARASI CAMİANIN FİLİSTİN’LE DAYANIŞMA GÜNÜDÜR

Abbas’ın, Filistin’in BM’ye üye olmayan gözlemci devlet statüsünü kazandıktan sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yaptığını söyleyen Gül, şunları söyledi: “Aslında biz Filistin’e bu statüyü 25 sene önce vermiştik. Bizim gönlümüzde ve Türkiye nazarında Filistin’in statüsü böyledir ve bir devlettir. Ama; 29 Kasım uluslararası camianın Filistin’le dayanışma günüdür. 29 Kasım’da BM’deki oylamada dünyanın bir kez açık seçik ortaya konup ta, Filistin’e bu statü verilince şüphesiz ki hepimiz gurur duyduk ve heyecan duyduk. Türkiye olarak şüphesiz ki bu süreç içerisinde daima bulunduk. Sayın Mahmud Abbas da bizlerle çok yakın istişare içerisinde oldu ve bu süreç içerisinde başta Dışişleri Bakanımız olmak üzere bütün diplomatlarımız hep seferber oldu. Neticede bu mutlu günü hep beraber doğrusu kutladık.”

İSRAİL ATEŞLE OYNUYOR

BM’deki oylamada çok büyük bir oyla Filistin’in bu statüyü kazandığını dile getiren Gül, çekimser kalan ülkelerinde mevcut pozisyonlarını kısa sürede değiştirmelerini ümit ettiğini söyledi. “İki elin parmaklarından daha az sayıda hayır diyen ülkelerde bu kararlarını gözden geçirirler ve suyu yukarı akıtmanın doğru olmadığını, mümkün olmadığını, bunun sürekli yapılamayacağını da anlar” diyen Gül, Filistin’de barışın, huzurun ve refahın gerçekleşmesini arzu ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Bunun için en çok ders alması gereken ülkenin İsrail olduğunu belirten Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Bu oylamadan dünyada nasıl yalnız kaldığını, kendisini destekleyenlere bile nasıl yük olduğunu ve onları da dünya kamuoyunda nasıl zor duruma düşürdüğünü görmesi gerekir. Kendisinin barışçı bir şekilde masaya oturması gerekir. Ama, ne yazık ki, bu oylamadan sonra öfkeyle ayağa kalkan İsrail’in, Batı Şeria’da yeni yerleşim yerleri açma kararını hem esefle karşılıyoruz hem çok şiddetle tenkit ediyoruz. Çünkü bu ayrıca kritik bir konudur. Batı Şeria’da Filistinlilerin arasını sanki ayırmaya, kuzey ve güney arasına girmeye ve oraya yerleşim bölgesi kurma kararını çok tehlikeli görüyoruz. Bundan biran önce çekilmesini ve Doğu Kudüs’ün Filistin Devleti’nin başkenti olacağını, 1967 sınırlarının çekileceğini, her iki bağımsız ülkenin yan yana yaşayabilecekleri güven ortamını kabul etmeleri gerekir. Bunun ötesinde İsrail’in bütün çabaları, bütün gayretleri orta ve uzun vadeli kendi aleyhine olacağı aşikardır. İsrail’in yerleşim yerleri politikasından biran önce vazgeçmesinin, bunun ateşle oynamak olduğunu ve bunun kesinlikle kabul edilemeyeceğini bilmesini burada bir kez daha hatırlatmak isterim.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: