Gül: "Ada'ya barış hakim olacak"

Lefkoşa (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs sorunun çözümünde Türk tarafının elinden gelen her şeyi yaptığını ifade ederek, "İnanıyorum ki bir gün Ada'ya barış hakim olacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından ilk resmi ziyaretini KKTC'ye gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Gül ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, KKTC Cumhurbaşkanlığı bahçesinde düzenlenen ortak basın toplantısında, ilk yurt dışı gezisini KKTC'ye gerçekleştirmekten gurur ve mutluluk duyduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin oldukça yararlı geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs sorununun içinde bulunduğu aşamayı ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki dayanışma ve yakın işbirliğini daha da geliştirmenin kararlılığını ortaya koyduklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Gül, KKTC'nin, Kıbrıs'ta adil, kalıcı, kapsamlı barış için elinden gelen her şeyi yaptığını ifade ederek, "Daha önce yapılan referandumda 'Evet' diyerek bunu göstermiştir. Dünyada, Kıbrıs Türkleri'nin çözümsüzlükten yana olduğu yönündeki algılamaları da sona erdirmiştir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ada'da iki halk, iki devlet, iki dil, iki din gerçeği bulunduğunun göz ardı edilemeyeceğini vurgulayarak, çözüm arayışlarının da bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini kaydetti. KKTC'nin büyük bir ekonomik gelişme gösterdiğine dikkat çeken Gül, bu durumun memnuniyet verici olduğunu ve Türkiye'nin esteğinin devam edeceğini bildirdi.

Gül, "Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin gerek güvenlik açısından, gerek haklı davalarının savunulması açısından, gerekse ekonomik açıdan devamlı yanında olacağız" diye konuştu. Bir gün Ada'da barışın hakim olacağına inandığını kaydeden Gül, barışın gerçekleşmesi halinde Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs'ın, Doğu Akdeniz'de büyük bir işbirliği merkezi oluşturabileceğini yineledi. KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Gül'ün Cumhurbaşkanlığı görevine başlamasından kısa süre sonra ilk ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirmesinin kendileri için büyük bir jest olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Talat, Gül'ün ziyaretinin Türk tarafının barış çabalarına, Türkiye Cumhuriyeti'nin açık bir desteği olduğunu belirtti.