Gül: Batan bankalar için 40 milyar dolar gitti

KİLİS (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, hükümetleri döneminde 1 tane bankanın dahi batmadığını ancak daha önce batan bankalar nedeniyle Hazine'nin 40 milyar dolara para ödediğini bildirdi.

Gül, partisince Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, eskiden yüzde 50 faizle Ziraat Bankası'ndan kredi alındığını şimdi ise yüzde 7 veya yüzde 13 ile kredi alınabildiğini belirtti. Gül, "Eskiden Ziraat Bankası daima zarar ederdi. Söz konusu zarar, katrilyonlarca lirayı bulurdu. Halk Bankası da zarar ederdi çünkü bunlar hortumcu dediğimiz 'batak projelere' kredi verirdi. Yakınlarına kredi verirlerdi. Kaybedeceklerini bildikleri işlere sizden toplanan paraları verirlerdi. Onlar
batınca da bankalar batardı. Türkiye'de bizden önce kaç tane banka battı. O bankaların 40 milyar dolara yakın batağını Hazine ödedi" dedi. Mitinge katılanlara, "Hazine ödedi, bana ne mi diyorsunuz?" diye soran Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazine sizden topladığı vergiyi size hizmet olarak döndüreceğine, sizden topladığı vergiyi onların bataklarına harcadı değerli kardeşlerim. Şimdi ben esnaf kardeşime soruyorum. Sen zarar ettiğinde senin zararını Hazine mi ödüyor veya bir fabrika battığında
fabrikatörün zararını Hazine mi ödüyor? Ama bankaların bütün bataklarını Hazine ödedi. Türkiye'nin hali böyleydi. Hükümetimiz dönemindeki 4.5 yıl içinde, size soruyorum, 1 tane banka batırdık mı? Bir tane banka batmadı, niye? Çünkü yolsuzluklara son verdik."

Reklam
Reklam

Konuşmasında cumhurbaşkanlığı seçimine de değinen Gül, "Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde üzücü işler oldu. Bazıları benim çıkıp mağdur olduğumu gösterdiğimi iddia ediyor. Ben niye mağdur olayım ki? Ben zaten sizin gönlünüzdeyim. Benim başım zaten dik. Ama olup bitenler Türkiye'nin hak etmediği işlerdir. 3 tane cumhurbaşkanı daha önce nasıl seçildi? Onlar nasıl seçildiyse bu sefer de öyle olacaktı. Eğer bu seferki yanlışsa onların seçildiği yol da yanlış. Onların tayin ettiği başbakanlar, rektörler,Anayasa Mahkemesi üyeleri, şimdi karar veriyor. O zaman onların hepsi yanlış demektir. Çünkü hiçbir şey değişmedi Anayasa'da. Anayasa, bu cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yazılmadı ki. Anayasa 1980'de yazıldı. 138 kez oylama yapıldı Meclis'te, cumhurbaşkanı seçilemedi. Niye? 3'te 2 çoğunluk gerektiği için. Onun üzerine Anayasa'yı değiştirdiler. 'Böyle cumhurbaşkanı seçilmiyor. Bunu kolaylaştıralım' dediler. Kolaylaştırdılar ve ondan sonra 3 tane cumhurbaşkanı 3. turda seçildi. Hiçbiri de benim aldığım kadar oy alamadı" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Gül, miting sırasında vatandaşlar tarafından açılan pankartları tek tek okuduğunu ve hepsini yerine getirmeye çalışacaklarını kaydederek, Türkiye'nin komşuları ile olan ilişkilerini düzelttiğini ve yarım kalan işlerini tamamlamak için destek beklediklerini ifade etti.

Konuşmasını tamamlayan Gül, Demokrat Parti'den (DP) istifa ederek AK Parti'ye katılan bir gruba rozetlerini taktı. Kendisine dünyaca ünlü Kilis yorganı hediye edilen Gül, platformdan inerek partililerin yanına gitti. Gül'ün partililer ve vatandaşlara vedası sırasında izdiham yaşandı.