Gül, El Beşir ile Dafur konusunu da görüştü

İSTANBUL (İHA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Sudan Cumhurbaşkanı El Beşir ile Darfur konusunda konuştukları belirterek, "Hem acıların muhakkak dinmesi, insan haklarına çok riayet edilmesi, kan ve gözyaşının durması gerektiğini, dini, ırkı, etnik yapısı ne olursa olsun insanların acı çekmemesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili Sudan Hükümeti'nin de çok büyük gayret göstermesi gerektiğini şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanı'yla paylaştım" dedi.

Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen Türkiye Afrika İşbirliği Zirvesi'nin sonunda ortak bir basın toplantısı düzenleyen Gül, Sudan Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını paylaştı. İstanbul Zirvesi'nde bir çok Afrikalı meslektaşı, cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan, bakanlarla ikili görüşme yapma imkanı bulduğunu belirtti. Gül, "Genellikle bu tip toplantılarda büyük toplantı yapılır ve daha sonra dağılınır. Bu toplantının önemli yönlerinden birisi ikili görüşmelere de fırsat vermemiz oldu. Şu ana kadar 42 ülkenin heyeti ile ikili görüşme yaptım ve Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ilişkileri gözden geçirdik. İstanbul Zirvesi'nin Türk ve Afrika halklarına refah ve esenlik getirmesini temenni ediyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir ile görüşmesinde "Darfur" konusuna da değintiklerini belirten Gül, "Hem acıların muhakkak dinmesi, insan haklarına çok riayet edilmesi, kan ve göz yaşının durması gerektiğini, dini, ırkı, etnik yapısı ne olursa olsun insanların acı çekmemesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili Sudan Hükümeti'nin de çok büyük gayret göstermesi gerektiğini şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanıyla paylaştım" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici adaylığı için Afrika ülkelerinden ciddi oranda destek bulduklarını hatırlatarak, "Türkiye'nin adaylığıyla ilgili Afrika ülkelerinin çok güçlü desteği vardır. Görüştüğümüz bütün ülkeler bu desteklerini bir kez daha tekrarlamışlardır" şeklinde konuştu. Sudan Devlet Başkanı El Beşir ile yapılan görüşmede 'soykırım' konusunun da ele alındığını anlatan Gül, "Türkiye ve Sudan arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi herkesin çıkarınadır ve menfaatinedir. Ayrıca bu toplantıda Sudan temsil edilmiştir. Sudan da Afrika Birliği'nin çok önemli ülkelerinden birisidir. Bütün üye ülkeler buraya davet edilmiştir. Dolayısıyla Sudan burada bu şekilde temsil edilmektedir. Sayın Beşir de Sudan'ın cumhurbaşkanıdır. Ayrıca şunu da unutmamanızı isterim, bundan bir süre önce Portekiz Lizbon'da yapılan Afrika Birliği Zirvesi'ne de aynı şekilde herkes katılmıştır. Tabii ki biz, ikili görüşmemizde Darfur konusunda konuştuk. Hem acıların muhakkak dinmesi, insan haklarına çok riayet edilmesi, kan ve gözyaşının durması gerektiğini, dini, ırkı, etnik yapısı ne olursa olsun insanların acı çekmemesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili Sudan Hükümeti'nin de çok büyük gayret göstermesi gerektiğini şüphesiz ki Sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştım" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Cezayir, Afganistan, Pakistan ve Türkiye'de bugün yaşanan terör saldırılarına değinen Gül, olaylarda çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, "Bundan duyduğumuz üzüntüyü ifade etmek istiyorum. Ayrıca terörü şiddetle kınıyoruz ve terörle mücadelenin uluslararası bir iş ve dayanışma olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum. Masum insanların hayatına son verenlerin bu şekilde hiçbir yere varamayacaklarını bilmelerini bir kez daha tüm dünyayla paylaşmak istiyorum" dedi.