İstanbul (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Filistin'deki duruma ilişkin olarak, "Bizim; ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilere, gruplara referans vermek mecburiyetimiz yok" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Rusya Federasyonu'na hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.
Gül, "Dünkü ziyarette Hüsnü Mübarek'in, Türkiye'nin Hamas üzerinde baskı yapması talebi oldu mu? Ortak basın toplantısında Hamas ismi neden anılmadı?" şeklindeki bir soru üzerine şunları söyledi:
"Türkiye hiç kimseye baskı falan yapmaz. Türkiye'nin yapacağı şey mantıktır. Rasyonel şeyleri izah eder. Bu çerçeve içerisinde bölgenin ve ülkelerin yararı ne ise bu konuda onları ikna etmeye çalışır ve gelecekle ilgili görüşlerini paylaşır. Neticede herkesin kendi bileceği iş... Bizim; ülkelerin, milletlerin içişlerine, onların içindeki partilere, gruplara referans vermek mecburiyetimiz yok. Biz Filistinliler'in birleşmesi, beraber hareket etmesi, ulusal hükümet kurmasından bahsettik. Bu ayrımın yapılması gerektiği kanaatindeyim."
Bir gazetecinin, "Mısır ve Türkiye, Filistin'deki gruplar için ortak bir barış projesi üretecek mi?" sorusuna Cumhurbaşkanı Gül, "Bu yapılıyor zaten. Filistin'de ulusal bir uzlaşı hükümeti kurulmasıyla ilgili Mısır ön plandadır. Çünkü nihayette Mısır bir Arap ülkesidir ve bu problemin önemli ayaklarından birisidir. İsrail ile eskiden savaş yapmıştır. Şimdi İsrail'le barış halindedir. İsrail'le sınırı olan bir ülkedir. Şüphesiz Mısır'ın önceliğinde bu işlerin gitmesi doğrudur. Türkiye, çok önemli bir şekilde görüşmelerin başarıya ulaşmasına katkı sağlamaktadır" cevabını verdi.
Ziyaretinin Rusya Federasyonu'na Cumhurbaşkanı olarak gerçekleştirdiği ilk ziyaret olacağını vurgulayan Gül, "Rusya Federasyonu, dostluğuna ve işbirliğine büyük önem verdiğimiz önemli bir komşu. Bölgemizde önemli bir aktör ve küresel bir güç olarak görmekteyiz" dedi.
Gül, "Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gümrük sorununun çözümü konusunun ziyarette gündeme gelip gelemeyeceğine" ilişkin soru üzerine şöyle konuştu:
"Tabii ki... Bu tür ziyaretlerde, ilişkiler geniş bir şekilde gözden geçirilir. Rusya ile çok boyutlu güçlendirilmiş bir ilişkimiz var. Bu ilişkilerin gelişmesinden de memnuniyet duyuyoruz. İlişkiler bu kadar geniş ve girift olunca ister istemez problemler de söz konusu olacaktır. Bu problemler, teknik problemlerdir. Bunların giderilmesiyle ilgili en üst seviyede görüşme imkanımız olacak. Zaten oraya beraber gittiğimiz bakanlarımız da kendi muhataplarıyla bu konuları ele alacaklardır."
"Ziyaret sırasında enerji konusunun gündeme gelip gelmeyeceği" yönündeki bir soru üzerine Gül, Türkiye ile Rusya arasındaki enerji işbirliğinin, iki ülke ilişkilerinin en önemli maddesi olduğuna işaret etti.
Gül, ziyarette enerji konusunda her türlü işbirliği imkanlarının gözden geçirileceğini de sözlerine ekledi.