Gül: İslam ülkeleri reform içinde

İSTANBUL (ANKA) - Cumhurbaşkanı ve İSEDAK Başkanı Abdullah Gül, İslam ülkeleri hükümetlerinde daha iyi bir yönetim oluşturma ve yetersiz yapıların ıslahı konusunda artan bir bilinç olduğunu belirterek, bu ülkelerin adeta bir reform süreci yaşadığını kaydetti.

23. İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısı İstanbul The Marmara Otel'de başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ve Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in katıldığı İSEDAK toplantısı Kuranı Kerim'in okunması ile başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasına besmele ile başladı.

Reklam
Reklam

-IRAK'A DESTEĞE PKK ENGELİ

Gül, Irak'ta yanlış yönetim ve şahsi ihtiraslar yüzünden bugün milyonlarca insanını kaybettiğini ve geniş kaynaklarını boşa harcadığını söyleyerek, Irak'ın bugünkü halinin ibret verici olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, "Irak'taki mevcut ortam ve ülkenin kuzeyinde kendisine hareket alanı bulan PKK terör örgütünün faaliyetleri yüzünden Irak'a siyasi ve ekonomik alanda yapmak istediğimiz katkılar sınırlı kalmaktadır. PKK'nın ülkenin kuzeyinde güvenli bölgeler bulmasına göz yumanlar siyasi ekonomik ve ticari alanda daha fazla işbirliğine gidilmesini engellemektedir. Türkiye her halukarda kendisine Irak'ın kuzeyinden gelen terör belasıyla sonuna kadar mücadele edecektir" diye konuştu.

Gül, Irak'taki sorunun çözümü için İKT'ye önemli görevler düştüğünü ifade ederek 23. İSEDAK toplantısında yapılacak çalışmaların ülkelerin barış ve refahına katkı sağlaması temennisinde bulundu.

-KIT KAYNAKLAR

İstikrarsızlık, güvenlik sorunları ve savaşların zaten kıt olan kaynakların kalkınma ve refahı yerine güvenlik ihtiyacı için harcanmasına yol açtığını vurgulan Gül "Bu nedenle ekonomik kalkınma sürecinde öncelikle güvenlik ve istikrarın tesisi, siyasi sorunların çözümü,barış ve huzurun temini gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"AR-GE ÖNCELİK TAŞIMALI"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bölgesel ve küresel ekonomik işbirliği anlayışında önemli değişimler yaşandığını, günümüzde artık kamu sektörünün ekonomik faaliyetler içindeki ağırlığının önemli ölçüde azaldığın söyledi.

Gül bu eğilimin çok taraflı uluslararası ekonomik işbirliği girişimlerine de yansıdığını ifade ederek "Devlet artık gerektiğinde özel sektörü bilgilendiren yönlendiren ve destekleyen bir rol üstlenmekte ve özel sektörün işbirliği yapmasını kolaylaştıracak tedbirleri almaktadır" dedi.

İSEDAK üyelerinin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek ar-ge faaliyetlerini artırmalarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Gül, İslam ülkelerinin araştırma ve geliştirmeye ayırdığı kaynağın yetersiz olduğuna dikkat çekti.

İSEDAK üyelerinin karşılıklı ticaret ve yatırımları arttırmasının önemini de vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, çifte vergilendirmenin önlenmesi, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, ticareti kolaylaştırıcı önlemler, serbest ticaret anlaşmaları ve ticari sorunlara objektif çözümler sunabilecek profesyonel tahkim mekanizmaları gibi enstrümanların hükümetler tarafından hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Gül, ülkeler arasındaki ticaretin serbestleştirilmesi yönündeki ilk kapsamlı girişim olan İKT üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin 2009 yılı başında yürürlüğe girmesinin hedeflendiğini aktardı.

-"FON OLUŞTURULMASI MEMNUNİYET VERİCİ"

İslam Kalkınma Bankası bünyesinde bir fon oluşturulmasını memnuniyet verici bulduğunu ifade eden Gül, fakirlere yardımı ödev bilen bir medeniyetin mirasçıları olarak bu konudaki çabaların daha da artırılması gerektiğini işaret etti. Gül, yoksullukla mücadelede dikkatlerden kaçmaması gereken bir önemli bir boyutun da yoksulluk ile yolsuzluk arasındaki doğrudan ilişki olduğunu belirterek, İSEDAK üyesi ülkelerin kamu yönetiminde şeffaflık, hizmet odaklı bir yapılanma,bilim ve teknolojiden de istifade ile kaynakların akılcı kullanımı, hesap verme sorumluluğu ve iyi yönetişim gibi ilkelerin daha da yerleşmesinin öncelikli hedefler arasında yer alması gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, çevre kirliği ve küresel ısınma tehlikesinin önüne geçilmesi konusuna değindiği konuşmasında "İslam ülkeleri hükümetlerinde daha iyi bir yönetim oluşturma ve yetersiz yapıların ıslahı konusunda artan bir bilinç doğmakta ve adeta bir reform süreci yaşanmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Abdullah Gül açılış oturumunun ardından 23. İSEDAK toplantısına katılan ülkelerin heyet başkanlarını ve kuruluş temsilcilerini kabul ederek bir resepsiyon verdi. (ANKA)