Gül, İtalyan meslektaşıyla görüştü

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için Türkiye'ye gelen İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gianfranco Fini ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda gerçekleşen görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan iki bakan, daha sonra soruları yanıtladı. Bakan Gül, görüşmeye ilişkin açıklamasında, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin her alanda çok iyi boyutta olduğunu belirtirken, İtalya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunda verdiği desteği anımsattı. İki ülke ticaretinin 11.5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirten Gül, İtalyan yatırımcıların Türkiye'de yaptığı yatırımların 2 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

İtalyan meslektaşı Fini ile yaptıkları görüşme sırasında Türkiye-İtalya İşbirliği Protokolü'nü imzaladıklarını kaydeden Bakan Gül, protokolün; iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik, güvenlik ve bilimsel alandaki işbirliğini geliştireceğini ifade etti.

İtalya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Fini de, iki ülke ilişkilerinin her alanda en üst seviyede seyrettiğini vurgulayarak, İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi'nin Kasım ayında Türkiye'ye yapacağı ziyaretin, ilişkileri pekiştireceğini kaydetti. Bakan Fini, İtalya'nın, AB üyeliği konusunda Türkiye'ye verdiği desteğin süreceğini belirtirken, "Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinin 3 Ekim'de başlaması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz" diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliğinin, sadece Türkiye'nin değil, AB ülkelerinin de çıkarına olan bir durum olduğunun altını çizen Fini, Türkiye'nin taşıdığı stratejik öneme vurgu yaptı.

Bakan Gül ile yaptıkları görüşme sırasında özellikle ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda fikir birliğine vardıklarının altını çizen Fini, İtalyan yatırımcıların, özellikle Türkiye'deki özelleştirmelerle yakından ilgilendiğini, iki ülke işadamlarının ortak girişimlerde bulunmasının ticari ilişkileri daha da ileri düzeye taşıyacağını söyledi. Fini, Bakan Gül ile görüşmesi sırasında, İtalyanca'nın Türkiye'deki okullarda okutulan dillerden biri olması konusunda karar aldıklarını da açıkladı.

Reklam
Reklam

Bakan Fini, açıklamasının ardından, bir gazetecinin, Londra'daki terörist saldırıların, AB ülkelerinin teröre bakış açısını nasıl etkilediğini sorması üzerine, "AB, terörle mücadele etmeyi ahlaki bir görev olarak saymaktadır. Londra'daki saldırılardan önce de durum böyleydi. Ayrıca, terör kendisini Avrupa'da, daha önce de Madrid'deki saldırılarla hissettirmişti" diye konuştu. Fini, AB'nin, terörle mücadelenin kolektif bir şekilde yürütülmesi gerektiğine inandığının altını çizerek, bu noktada Türkiye'nin de büyük önem taşıdığını bildirdi.

Atatürk'ün kurduğu laik ve nüfusunun çoğu Müslüman olan Türkiye'nin, uluslararası platformda terörle mücadele konusunda rol alarak, terörü İslamiyet ile bağdaştırmak isteyenlerin yanıldıklarını ortaya koyduğunu söyledi.

İtalya'nın, terör örgütü PKK'ya bakış açısına ilişkin bir soru üzerine de Bakan Fini, İtalya'da son hükümet ile birlikte çok şeyin değiştiğinin altını çizerek, "Mensubu olduğum hükümet, terörün hiçbir şekline hoşgörü ile yaklaşan bir hükümet değil" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Gül ise, bir İtalyan basın mensubunun türban yasağı konusundaki sorusunu yanıtladı. Türbanın Türkiye'de tamamen yasak olmadığını anımsatan Gül, AK Parti Hükümeti'nin türban konusunda açık bir vaadinin bulunduğunu; bunun da türban sorununu demokratik bir şekilde çözmek olduğunu belirtti. "İnsanlar istedikleri giyinmeliler" diyen Bakan Gül, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, Türkiye'de de bu tür yasakların zamanla kalkacağını ifade etti. Gül, "Bunlar kendi sorunlarımızdır. Bunları kendi içimizde halledeceğiz" şeklinde konuştu.