Gül, Kenya ve Tanzanya gezisine başladı

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanı olarak ilk kez Sahra-altı Afrika'yı ziyaret edeceğini belirterek, "Kenya ve Tanzanya, Doğu Afrika'nın istikrar unsuru olan iki önemli ülkesidir. Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde bu ülkelerle ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Kenya ve Tanzanya'yı kapsayan 4 günlük gezisine başladı. Kenya'ya hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Gül, Kenya Cumhurbaşkanı Kibaki'nin davetlisi olarak bu ülkeye bir resmi ziyarette bulunacağını söyledi. Kenya ziyaretini tamamladıktan sonra 22 Şubat Pazar günü Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete'nin resmi davetlisi olarak Nairobi'den Darüsselam'a geçeceğini belirten Gül, her iki ziyaretinde de Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM çatısı altında Kenya ve Tanzanya Dostluk gruplarının başkanlıklarını yürüten milletvekilleri ve geniş bir işadamları heyetinin kendisine eşlik edeceğini kaydetti. Sivil toplum kuruluşlarından, üniversitelerden, bilim dünyasından temsilcilerin de heyette yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Cumhurbaşkanı olarak ikili düzeyde ilk kez Sahra-altı Afrika'yı ziyaret etmiş olacağım. Kenya ve Tanzanya, Doğu Afrika'nın istikrar unsuru olan iki önemli ülkesidir. Afrika'ya açılım politikamız çerçevesinde bu ülkelerle ilişkilerimizin geliştirilmesine önem veriyoruz. Afrika'da mevcut 12 büyükelçiliğimizden biri Kenya'dadır. Tanzanya ise Afrika'da yeni büyükelçilik açılmasını kararlaştırdığımız 15 ülke arasında öncelikli olarak yer almaktadır."

Kenya'da 2007 Aralık ayında yapılan seçimler sonrasında sergilenen sağduyulu yaklaşımı ve Tanzanya'nın 2008 yılında Afrika Birliği Dönem Başkanlığı sırasında kıtanın sorunlarının çözümü yolunda gösterdiği samimi tutumu takdirle karşıladıklarını dile getiren Gül, ziyaretleri sırasında Kenya Cumhurbaşkanı Kibaki, Başbakan Odinga ve Tanzanya Cumhurbaşkanı Kikwete ile görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti. Tanzanya'da ayrıca "özerk bölge" hüviyetindeki Zengibar'in cumhurbaşkanıyla da biraraya geleceğini ifade eden Gül, bu çerçevede ikili ilişkileri tüm yönleriyle ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirme imkanına sahip olacaklarını söyledi. Aynı şekilde güncel bölgesel gelişmeleri gözden geçireceklerini, Kenya ve Tanzanya'da işadamlarının katılımıyla toplantılar düzenleyeceklerini kaydeden Gül, "Bu ziyaretlerimin işadamlarımızın, girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın Kenya ve Tanzanya'daki muhataplarıyla tanışmalarına, birbirlerini daha iyi tanımalarına, iş imkanlarını, yatırım fırsatlarını yerinde değerlendirmelerine zemin hazırlayacağına inanıyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği dolayısıyla Afrika ülkeleriyle yakın bir danışma süreci başlattıklarına işaret eden Gül, BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde yer alan konuların yüzde 60'dan fazlasının Afrika kıtasını ilgilendirdiğini söyledi. Bu bağlamda Afrika ülkeleriyle başlattıkları yakın istişarelere devam edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül şunları kaydetti:
"Geçen yaz İstanbul'da toplanan 1. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi, 1998 yılında başlatılan Afrika'ya açılım politikamızı sürdürülebilir bir mekanizma haline dönüştürmüştür. Afrika ülkeleriyle 2008 yılı sonu itibariyle toplam 16 milyar ABD Doları'nı aşmış olan toplam ticaret hacmimizin 2010 yılı sonunda 30 milyar ABD Doları'na çıkarılması hedeflenmektedir. Türk inşaat sektörünün 2007 yılı sonu itibariyle tüm dünyada gerçekleştirdiği 105 milyar ABD Doları iş hacmi içinde Afrika ülkelerinin payı yüzde 22'dir. Bu oranın toplam 5.8 milyar ABD Doları tutarındaki projelerle 2008 yılında yüzde 29'a yükseldiğini ifade etmekten memnuniyet duyuyorum. Afrika ülkelerinde çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 355 Türk şirketi vardır. Türkiye, geçtiğimiz Mayıs ayında Afrika Kalkınma Bankası'na bölge dışından üye olan 25. devlet olmuştur. Tüm bu verilerin, Afrika'yla kurmak istediğimiz yakın işbirliğinin ve bölgenin kalkınmasına verdiğimiz önemin güçlü bir göstergesi olduğuna inanıyorum. Türkiye, Afrika'da barış ve istikrarın sağlanması konusuna da önem vermektedir. Afrika'da halen görev yapan 8 BM misyonundan 6'sına mali destek ve personel katkısı veriyoruz. Ziyaretimin, gerek Türkiye-Kenya ve Türkiye-Tanzanya ilişkilerini ve işbirliğimizi geleceğe dönük bir anlayışla değerlendirmek, gerek uluslararası ve bölgesel konularda istişarelerde bulunmak bakımından yararlı ve zamanlı olacağına inanıyorum."

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısının ardından eşi Hayrünnisa Gül ve beraberindeki heyetle Türk Hava Yolları'na ait Mersin uçağıyla Kenya'nın başkenti Nairobi'ye hareket etti. Gül, Esenboğa Havaalanı'ndan TBMM Başkanı Toptan tarafından uğurlandı.