Gül, KESK'i ziyaret etti

ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, destek turunun 3. gününde Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nu (KESK) ziyaret etti.

KESK, Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakmazken, görüşmede bir gazetecinin sorusu Bakan Gül'ü çok güldürdü. Görüşmede ayrıca ziyaret heyetinde bulunan ve toplu görüşmelerde hükümeti temsilen sendika temsilcileriyle görüşen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul arasında da ilginç diyaloglar yaşandı.

Reklam
Reklam

Gül, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, milletvekilleri Fatma Şahin ve Salih Kapusuz'la birlikte KESK'İ ziyaret etti. Yaklaşık 30 dakika süren görüşme sonrası Gül ve KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul birlikte açıklama yaptı. Gül, 22 Temmuz seçimlerinin demokrasinin işlediğini ortaya koyduğunu belirtti. Görüşmede demokrasinin güçlenmesi ve derinleşmesi gerektiğine işaret ettiğini anlatan Gül, cumhurbaşkanı seçilmesi durumundanasıl bir cumhurbaşkanı olacağını anlattığını ifade etti.

Tombul ise cumhurbaşkanlığının bir ülkede toplumun bütün kesimlerini, bütün renklerini bütün kültürlerini bir arada kardeşçe yan yana tutucak bir makam olduğunu söyledi. Sadece yasaların yapılması ile demokrasinin işlemeyeceğini, bunun uygulanması gerektiğinin önemine işaret eden Tombul, anayasanın değişmesini istedi. Cumhurbaşkanının bu konuda inisiyatif göstermesi ve topluma ön ayak olması gerektiğini belirten Tombul, "AK Parti seçimlerde yüzde 47 oy aldı. Ama bu makama seçilirken AK Parti'nin yüzde 53'ün de hassasiyetlerini, kuşkularını giderilebilmesi gerekiyor. Toplumun bir kesmi günlük yaşamının değiştirilmesi kaygısını yaşıyor. Bunun kaldırılması için inisiyatif alması gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılması gerektiğini daha önce söylediklerini ve bunu tekrarladıklarını belirten Tombul, kamu emekçilerinin siyaset yasağının kaldırılmasını istedi. Açıklamaların ardından Gül gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin 'Türbanıyla ilgili yapılan yorumlardan Hayrünnisa Hanım nasıl etkileniyor, görüşüyor musunuz?' yönündeki sorusu Bakan Gül'ü ve çevresindekileri güldürdü. Gül, "Tabii, vakit bulursam görüşüyorum bazen" dedi. Bunların konuşulduğunu, kimsenin kafasında olan şeyleri saklamaya gerek olmadığını ifade eden Gül, Türkiye gibi bir toplumda hanımların, kadınların, bayanların bir kısmının örtülü, bir kısmının örtüsüz, bir kısmının diğerinden farklı giyindiğini belirtti. Bu tartışmalar yapılırken, en çok dikkat edilmesi gerekenin konuya hukuki ve ahlaki açıdan yaklaşmak olduğunu anlatan Gül, hukuki açıdan yaklaşırken, Anayasa'nın ilkelerinin açık olduğunu, temel hak ve özgürlüklerin herkes için Anayasa'nın teminatı altında olduğunu dile getirdi. İnsanların bireysel tercihlerinin saygıdeğer olduğunu dile getiren Gül, insanların bu bireysel tercihlerinin başka insanlara herhangi bir şekilde empoze edilmesinin, başkalarının da o şekilde olmasını zorlamanın, yasak olduğunu söyledi. Gül, "Hanımları rencide etmemek gerekir. Bütün ayrımcılıklar farklı boyutlara gider. Eğer tartışma bu noktaya gelmişsse demokrasimiz zarar görür. Bu örtü de olabilir başka bir şey de olabilir. İnsanları örtünmeye zorlamak ne kadar yanlış ise açmaya zorlamak o kadar yanlıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in devir teslim töreni yapmayacağı yönünde yapılan spekülasyonları hatırlatması üzerine Gül, "Ben henüz seçilmiş değilim, TBMM yüce milletimizin en yüksek makamıdır. Onun iradesine herhalde herkes saygı duyacaktır" dedi. Görüşmede, toplu görüşmelerde hükümeti temsil eden Bakan Şahin ile KESK Genel Başkanı Tombul arasında da ilginç diyaloglar yaşandı. Toplu görüşme değil toplu sözleşme istediklerini belirten Tombul'a Bakan Şahin, bunun için öncelikle anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söyledi. Tombul ise Bakan Şahin'in bu sözleri üzerine Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklikle toplu sözleşme haklarının olduğunu savundu.