Gül: Kıbrıs konusunda haksızlık ediliyor

Paris - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "AB'nin Türkiye'ye Kıbrıs konusunda haksızlık yaptığını" söyledi. Fransa ziyareti sırasında haber kanalı LCI'nin sorularını yanıtlayan Gül, BM'nin barış planının Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edildiğini ve Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlatarak, buna rağmen Rumların AB'ye tam üye olarak alınmasını "büyük haksızlık" olarak gördüklerini belirtti.

AB üyelerini geçmişi çok çabuk unutmakla suçlayan Gül, "AB hafıza eksikliği yaşıyor" ifadesini kullandı ve "AB'nin sözlerini tutmamasının, Türkiye'de güven
bunalımı yarattığını" söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye ve AB'nin 10 yıl önce gümrük birliğini yürürlüğe soktuğunu, Brüksel ile Ankara arasındaki ilişkilerin tarihinin 60 yıla kadar uzandığını hatırlatan Gül, "AB, daha yeni üye olan ülkelere pazarını açarken, Türkiye'ye 10 yıl önce açtı. Bu durum Türkiye'deki insanların AB'ye yönelik güvenini de olumsuz etkiliyor" dedi.

"Fransa'da seçim kampanyasında Türkiye'nin tartışılmasına" ilişkin bir soru üzerine Gül, "İç politika nedenleri yüzünden bu tartışmanın yapılmasını anlıyorum, ancak şu anki Türkiye ile tam üyelik sürecinin sonundaki Türkiye arasında çok fark olacak ve Türkiye o zaman daha iyi anlaşılacak. Türkiye'nin değişmesine engel olmak değil, bir fırsat vermek gerekir" dedi.

Gül, Müslüman ve demokratik bir Türkiye'nin bölgede model olduğuna ve istikrar unsuru teşkil ettiğine dikkati çekti.