Gül-kral Abdullah Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kral 2. Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kral 2. Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini belirterek, görüşmede Ortadoğu barış sürecinin de ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ürdün Kralı 2. Abdullah İbn Al Hussein, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Kral 2. Abdullah'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir boyut kazandırdığını belirten Gül, ikili ilişkileri ve bölgeyle ilgili konuların kapsamlı bir şekilde ele alındığını dile getirdi. Görüşmelerde ekonomik ilişkilerin de konuşulduğunu ifade eden Gül, “2009 yılında Ürdün'e yaptığımız ziyaret sırasında imzalanan serbest ticaret, gümrük ve vize muafiyeti anlaşmalarının sonuçlarının karşılıklı olarak alındığını büyük bir memnuniyetle gördük” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kral 2. Abdullah'ın Türkiye ziyaretinin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da önemli gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini kaydeden Gül, “Bu çerçevede tabii ki Suriye konusu çok önemlidir. Hem Türkiye hem de Ürdün'de çok sayıda Suriyeli vardır. Ürdün'de 300 binin üzerinde Suriyeli misafir var. Bildiğiniz gibi bizde bu sayı 180 binin üzerinde. Ortadoğu barış sürecini geniş bir şekilde konuştuk” şeklinde konuştu. Kral 2. Abdullah'ın yarın Türk ve Ürdünlü işadamlarıyla bir araya geleceğini söyleyen Gül, savunma sanayine ilişkin temaslarda da bulunacağını sözlerine ekledi.

KRAL ABDULLAH: “SURİYE’DE YAŞANAN OLAYLARA ACİLEN ÇÖZÜM GETİRİLMESİ GEREKİR”

Ziyaretin Ortadoğu'da her iki ülkeyi de yakından ilgilendiren zorlukların yaşandığı bir dönemde gerçekleştiğini söyleyen Kral 2. Abdullah, zorlukların beraberinde fırsatları da getirdiğini belirterek, amacının iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri seviyelere taşımak olduğunu kaydetti. Bölgesel konuları endişe ile izlemeye devam ettiklerini söyleyen Kral 2. Abdullah, özellikle son dönemde Filistin-İsrail meselesinin bir kez daha gündeme geldiğine dikkat çekerek, “Bu sorunun çözümü, bölgedeki sorunların çözümü ve istikrarın tesisi açısından da temel, kilit bir önem taşımaktadır. Dolayısıyla bizler, uluslararası camiayı bu konudaki çabalarını ikiye katlayarak artırmaya davet ediyoruz ki bölgede kalıcı ve kapsamlı barış için gereken iki devletli çözüm hayata geçirilebilsin” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Kudüs'te kutsal mekanlara karşı yapılan olaylara da değinen Kral Abdullah, Ürdün ve Türkiye'nin, Kudüs'ün ve Kudüs'te gerek Hristiyanlar gerekse Müslümanlar açısından kutsal olan mekanların korunması için ellerinden gelen çabayı sarf etmeye devam ettiklerini bildirdi. Suriye’de yaşanan olaylara ilişkin de açıklamada bulunan Kral Abdullah, konuya acilen çözüm getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu yapılırken Suriye'de güvenlik ve istikrarın, toprak bütünlüğünün temini ile Suriye vatandaşlarının herhangi bir mezhep çatışmasına maruz kalmadan güvenliklerinin ve bir arada yaşamalarının sağlanması da büyük önem taşıyor. Bizler kardeşlerimize yardım etmekteyiz ve gerçekten de sorunun bir an önce çözümü bu açıdan da büyük bir önem taşımaktadır. Ama bu noktada bizlerin uluslararası camiaya yapacağı çağrı da özellikle Lübnan'da, Ürdün'de ve Türkiye'de zor durumda bulunan ve bu ülkelerden yardım isteyen Suriyeli vatandaşlara yardımcı olacak adımlar atmaları ve Suriyelilerin sorunlarını azaltacak, çözecek adımları hayata geçirmeleri” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: