Gül-magaryaf Ortak Basın Tolantısı…(1)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükşehir Belediye Kanunu'nu Anayasa'ya aykırılık yönünden dikkatli ve titiz bir şekilde incelettiğini...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Büyükşehir Belediye Kanunu'nu Anayasa'ya aykırılık yönünden dikkatli ve titiz bir şekilde incelettiğini belirterek, Anayasa'ya aykırılık bulunmadığı için onayladığını söyledi. Gül, "Anayasa Mahkemesi 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş. O günkü heyet malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi'ndeki heyettir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf, Çankaya Köşkü'nde düzenledikleri ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Magaryaf, Türk müteahhitlerin Libya'dan alacaklarının ödenmesi konusunda adım atıp atmayacakları sorusu üzerine, bu şirketler ne kadar zarar gördüyse, Libya halkının da bu projelerin tamamlanamamasından dolayı zarar gördüğünü ifade etti. Birçok şirketin zararının söz konusu olduğuna işaret eden Magaryaf, "Bu konu araştırılıyor. Hiçbir şirketin hakkını çiğnemeyi istemeyiz. Libya'nın geçmişten farkı şu olacak. Adalet ve insafı getireceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gül, Büyükşehir Belediye Kanunu'nun onaylamasından dolayı gelen eleştirilerin hatırlatılması üzerine, yasanın çok tartışılarak çıktığına işaret ederek, lehinde, aleyhinde birçok iddiaların söz konusu olduğunu belirtti. Gül şunları söyledi:

"Yasa çıktıktan sonra hukukçularımızdan yasayı titizlikle incelemelerini istedim. Bu süre içinde beni ziyaret eden siyasi partilerimiz oldu. Onların da itirazlarını dinledim. Hepsine şunu söyledim. 'Bu yasa çok tartışılan bir yasa. Ben bunun Anayasa ile olan ilgisine bakmak zorundayım. Anayasa'ya aykırılığı var mı yok mu, bunu titizlikle inceleyeceğiz' dedim. Bunun diğer tarafı ise siyaset alanını ilgilendirir. Çünkü lehinde ve aleyhinde çok konuşuluyor. Neticede ona karar verecek olan günü geldiğinde millettir. Hukukçularımız gayet titizlikle incelediler ve şunu gördük ki 2004'te mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa yine Anayasa Mahkemesi'ne, bugünkü iddialarla götürülmüş ve Anayasa Mahkemesi 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş. O günkü heyet malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi'ndeki heyettir. Bundan sonra da mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar yine Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüş. Onlar da yine Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'ya aykırı olmadığı için geri gönderilmiş. Bunun üzerine ben de bu yasayı yayınladım. İşin siyasi tarafı tabi ki tartışılır. Ben bu konuları siyaset alanına bıraktım. Ben Anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titiz bir şekilde incelettim. Anayasa Mahkemesi'nin ortaya çıkan benzer kararları çerçevesinde bunu yayınladım."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: