Gül Obama'dan İHA istedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, NATO zirvesi sırasında bir araya geldiği ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde, Türkiye'nin terörle mücadelede ABD'den beklentilerini gündeme getirerek, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda netice alamadıklarını bildirdi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, görüşmede ilk sözü Obama aldı ve Türkiye'nin NATO zirvesindeki oturumlar boyunca çok yapıcı rol oynadığını belirterek, ABD'nin değerli bir müttefiki olarak Türkiye'nin yapıcı katkısına teşekkür etti.
Obama, görüşmede, misafir olmasından dolayı Cumhurbaşkanı Gül'den istediği konuları gündeme getirmesini rica etti. Bunun üzerine Gül de Obama'ya misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti, zirve boyunca yararlı müzakereler yaptıklarından bahsetti.
Görüşmede terörle mücadele konusunu gündeme getiren Gül, Türkiye'nin taleplerini hatırlattı ve bunların karşılanmasını beklediklerini söyledi.
Obama'ya, ABD'nin bu konuda olumlu bir anlayışla çalıştığını bildiklerini ama bir an önce sonuç almaları gerektiğini belirten Gül, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda şu ana kadar netice alamadıklarını ifade etti.
Gül, terörle mücadeledeki diğer beklentilerini de dile getirerek, “bu beklentilerin bir an önce karşılanması gerektiğini, iyi durumda olan ve halk nezdinde de iyi bir yansıması bulunan ilişkilerin, bu sayede daha da pekiştirilebileceğini” kaydetti.
**'Ekonomik ilişkilerde daha somut ilerleme gerekli'**
Gül, ikinci olarak da ekonomiden konuyu açtı ve Rusya ile aralarındaki gelişen ekonomik ilişkileri örnek vererek, “Siz bizim müttefikimizsiniz. Dolayısıyla bu farklılığın, bu şekilde olmaması gerekir” dedi.
Bu hususu, Obama göreve geldiğinden beri gündeme getirdiğini hatırlatan Gül, Türk-Amerikan ekonomik ilişkilerinde bazı adımların atıldığının farkında olduklarını ve teşekkür ettiklerini, ancak daha somut birtakım ilerlemeler kaydetmek gerektiğini ifade etti ve “bu konuda mütevazi olamayız. İki ülkenin şu anki mevcut ilişkilerine yakışmıyor bu” mesajını verdi.
Gül, Ermeni ve Kıbrıs meselelerine de zamanın kısıtlı olması nedeniyle kısaca değinerek, “Bu konudaki görüşlerimizi biliyorsunuz, defalarca ayrıntılarıyla anlattık. Bunlar da bizim için önemli konulardır. İleride bu konularda daha ileri birtakım noktalara varmamız lazım” dedi.
Türk-Amerikan siyasi ilişkileriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Gül, görüşmede dile getirdiği hususları yapmaları halinde, ilişkilerde sıçrama yaratabileceklerini ve kalıcı hale getirebileceklerini söyledi.
**'İhtiyaçlarınızı farkındayız, ama önümüzde Kongre var'**
Daha sonra sözü alan Obama, “Türk-Amerikan ilişkilerini gerçekten de çok iyi bir yere getirdikleri hususunda Gül'e katıldığını” söyledi. Obama, Gül'ün terörle mücadele konusundaki sözlerine cevaben de “Bu söylediklerinizin hepsini dikkatle dinledim. Satışlar konusunda önümüzde Kongre var, bu bizim tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değil. Dolayısıyla burada biraz çalışmamız gerek, onu da yapıyoruz” dedi.
Kongre nezdindeki birtakım hususlarda farkındalık yaratmak için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade ederek, “Sizin de bize yardımcı olmanız lazım” diyen Obama, “İhtiyaçlarınızın farkındayız, anlıyoruz. Tüm bunlar bizim de gündemimizde var” diye konuştu.
Obama, bu konuda Türk ve Amerikan ekiplerinin birlikte çalışmaya devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin NATO üyeliğini hatırlattı ve “Müttefiklerimizin her zaman iyi imkanlara sahip olmalarını isteriz” ifadesini kullandı.
Anahtar Kelimeler: