Gül onayladı, CHP Anayasa Mahkemesi'ne gidiyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, türban düzenlemesini içeren anayasa değişikliğine ilişkin beklenen kararını vermesinin ardından gözler, türban mutabakatı sağlayan AKP ve MHP'ye çevrildi.

Gül türban yasasını onayladı

Mutabakat YÖK Yasası'nın ek 17. madde konusunda çatladı. AKP, ek 17'nci maddenin düzenlenmesinde, CHP'nin yapacağı başvuruyu dikkate alarak Anayasa Mahkemesi sürecinin de beklenmesinden yana tavır izliyor. MHP ise Cumhurbaşkanı'nın onayıyla sürecin tamamlandığı görüşüyle, daha önce sağlanan mutabakata uyulmasını bekliyor. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "AKP'yle sağladığımız mutabakat noktasındayız" dedi. Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından harekete geçen CHP ise türbanla ilgili anayasa değişikliğini teklifinin iptali için Salı ya da Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak. Gerekli 110 imzanın tamamlandığı belirtilirken, CHP'li milletvekillerinin yanı sıra DSP'li milletvekilleri ile Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in de başvuruya imza verdiği kaydedildi.

Reklam
Reklam

AKP ve MHP'nin sağladığı mutabakat çerçevesinde yapılan türbanla ilgili anayasa değişikliği Çankaya Köşkü'nden onay alırken, siyasi gündem de hafta başından itibaren yeniden türban tartışmalarına kilitlenecek. AKP ve MHP arasında sağlanan mutabakat gereği üniversitelerde türbanın serbest kalabilmesi için anayasa değişikliğinin ardından, YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesinde gerekli değişikliğin yapılması gerekiyor. Ancak AKP, ek 17'nci madde konusunda yapılacak düzenleme için CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvurunun sonucunun beklenmesinden yana tavır izliyor. AKP'nin bu yöndeki görüşü gerek Başbakan Erdoğan gerekse de parti kurmayları tarafından dile getirilirken, türban mutabakatının diğer tarafında bulunan MHP ise, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayıyla, sürecin son aşaması olan YÖK Kanununun ek 17'nci maddesi konusunda harekete geçilmesini istiyor.

-"ORTAYA KOYDUĞUMUZ ÇÖZÜM ENDİŞELERİ GİDERECEK BİR YAPIDA"-

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayıyla, iki parti arasında sağlanan türban mutabakatında sürecin işlemesini beklediklerini söyledi. Vural, Ek 17'nci madde konusunda "AKP'yle sağladığımız mutabakat noktasındayız" dedi. Vural, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, türban teklifiyle ilgili ‘bazı vatandaşların endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunduğu' ve bu konuda ‘azami hassasiyet ve özen gösterilmesi' yönündeki sözlerini ise "bizim ortaya koyduğumuz çözüm yolu endişeleri giderecek bir yapıda" şeklinde değerlendirdi. Üniversitelerde türban serbestisi konusunda anayasal zemini hazırladıklarını belirten Vural, "YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesiyle ilgili imzamız olan teklif de Milli Eğitim Komisyonunda görüşülmeyi bekliyor" dedi. Vural, türbanla ilgili daha önce ek 17'nci madde konusunda sağlanan mutabakatın dışında AKP'den kendilerine iletilen bir başka teklif olmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

-CHP SALI YA DA ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞVURACAK-

Cumhurbaşkanı Gül'ün onayının ardından türban teklifiyle ilgili CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yapacağı başvuru bekleniyor. Anayasa değişikliği teklifiyle ilgili başvuru için hazırlıklarını tamamlayan CHP'nin, Salı ya da Çarşamba günü Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağı kaydediliyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ise ANKA'ya yaptığı açıklamada, türban teklifiyle ilgili başvuruyu en geç Çarşamba günü yapacaklarını belirtirken, gerekli olan 110 imzanın da tamamlandığını bildirdi. Başvuruya DSP'lilerin ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in imza verdiğini kaydeden Okay, başvuruya dayanak oluşturacak gerekçeleri ise "Anayasanın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliklerin, Anayasanın değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilkelerine aykırı olduğu, ‘yok' hükmünde sayılması gerektiği, yapılan düzenlemenin anayasaya karşı hile olduğu" şeklinde dile getirdi.

-"GÜL BİZE HAK VERDİ"-

Okay, Cumhurbaşkanı Gül'ün, türban teklifini onaylamasına rağmen yaptığı açıklamada, ‘bazı vatandaşların endişelerinin de anlayışla karşılanmasında ve bu endişeleri giderecek düzenlemelerin hayata geçirilmesinde zorunluluk bulunduğu' ve bu konuda ‘azami hassasiyet ve özen gösterilmesi'ne ilişkin sözlerini ise "Cumhurbaşkanı bu konuda bize hak veriyor. Sözlerindeki endişeden kasıt laiklik hükmünün, bu teklifle bertaraf edilmesidir. Cumhurbaşkanının bu tür ifadeler kullanması haklı olduğumuzu gösteriyor. Kaldı ki sözkonusu olan bazı vatandaşların endişesi değil yapılan düzenlemenin anayasaya aykırı olup olmadığıdır" şeklinde değerlendirdi.

Reklam
Reklam

ANKA