Gül: Orta Asya Ülkeleriyle Işbirliği Dış Politikada Stratejik Nitelik Kazandırır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Orta Asya'daki ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi dış politikada stratejik nitelik kazandırır.” dedi. Abdullah...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Orta Asya'daki ülkelerle işbirliğinin geliştirilmesi dış politikada stratejik nitelik kazandırır.” dedi. Abdullah Gül, Kırgızistan ziyareti öncesi Orta Asya ülkeleri ile işbirliğine işaret etti.

Abdullah Gül, Gaziantep’teki temaslarını tamamladı. Valilik ziyareti ile başladığı Gaziantep temaslarına patlamada yaralanan vatandaşları ziyareti ile devam etti. Ardından saldırıda hayatını kaybedenlerin cenaze namazına katılan Gül, daha sonra Türk Dili Konuşan Ülkeler (TDKÜ) İşbirliği Konseyi'nin 2. Zirvesi'ne katılmak üzere Kırgızistan'a hareket etti. Gül, Kırgızistan yolculuğu öncesi Gaziantep Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu.

Reklam
Reklam

Gaziantep'teki patlamada hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, ailelere başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileği ile konuşmasına başlayan Gül, Orta Asya ülkeleri ile işbirliğinin önemine değindi. Gül, “Orta Asya'daki dost ve kardeş ülkelerle işbirliğinin her alanda geliştirilmesi, dış politikanın stratejik nitelik arz eden temel sütunlarından birisidir” ifadelerine yer verdi.

Türk cumhuriyetlerin bağımsızlıklarını kazandıktan sonra yakın ilişki içerisine girdiklerini dile getiren Gül, 1992 yılında Türk dili konuşan ülkeler devlet başkanları zirvesi sürecinin başlatıldığını ifade etti. Gül, son olarak Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan ile 2009'da imzaladıkları Nahçıvan Anlaşması'yla daha ileri boyuta taşıdıklarını kaydetti. Anlaşmaların devam edeceğini belirten Gül, ortak tarih, dil ve kültüre vurgu yapan eğitim, bilim ve kültürel işbirliğinin gelişmesi için yeni adımların atılacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, TDKÜ İşbirliği Konseyi'nin 2. Zirvesi'nin ardından bazı resmi ziyaretler gerçekleştirecek. Konuşmasının ardından THY'ye ait uçakla Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e hareket eden Gül'e Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ve beraberindeki heyet eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı Gül'ü, Gaziantep Havaalanı'ndan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin uğurladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: