Gül: Stratejik işbirliğini teyit ettik

WASHINGTON (İHA) - ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmesi hakkında basın mensuplarına bilgi veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantıda iki ülke ilişkilerinin öneminin bir kez daha vurgulandığının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD Başkanı Bush ile görüşmesinin ardından Willard Intercontinental Otel'de düzenlediği toplantıda, görüşmede ele alınan konularla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Gül, "Bu ziyaretin amacı, iki ülke arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi ve önümüzdeki yıllara taşınmasıdır. ABD-Türkiye ilişkileri, herhangi iki ülke karşılıklı ilişkilerinin ötesindedir. Bölgesel ve küresel anlamda önemli bir müttefiklik. Bu çerçeve içersinde birçok konuda ortak çalışmamız var. Afganistan'dan Irak'a,
terörle mücadeleden enerji konularına ortak amaçlar ve vizyon var ve bu çerçevede çok sıkı bir işbirliği var.

Reklam
Reklam

Ortak değerlerimiz demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi. Görüşmemizde iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini teyit ettik. Terörle mücadelede işbirliğinin devam edeceğini ve PKK'ya karşı ortak çalışmanın sonuna kadar devam edeceğini ifade ettik" dedi. Başta Irak olmak üzere Ortadoğu'daki gelişmelerin de ele alındığını ifade eden Gül, "Irak'ın birliğinin, istikrarının korunmasını istiyoruz. Orada güvenlik, istikrar ve huzur bozulursa, komşu ülke olarak öncelikle bizi etkiler. Irak'ın güneyi de kuzeyi de bizim için bir ve önemli. Irak'ın güvenliği ve istikrarı için beraber çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte çıkabilecek potansiyel sıkıntıları ve çözüm yollarını değerlendirdik. Bildiğiniz gibi Sayın Bush yakında Ortadoğu ziyaretine çıkıyor.

Bizim tecrübelerimizi aktarma imkanı bulduk. Türkiye olarak yaptıklarımızı ve bundan sonra yapacağımız katkıları anlattım. Öte yandan Afganistan da gündemimize geldi. Bildiğiniz gibi Afganistan'da bin 250 civarında askerimiz var. Bu ülkede ekonomik ve sosyal faaliyetlerimiz var. Afganistan-Pakistan ilişkileri çok önemli.

Reklam
Reklam

Pakistan'daki gelişmeler Afganistan'ı çok yakından ilgilendiriyor. Bush, bölgeye yaptığım son ziyaretim hakkında bilgi istedi. Ben de ona ziyaretimle ilgili görüşlerimi aktarma fırsatı buldum" diye konuştu. Enerji güvenliği gibi konularda da fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Gül, enerji güvenliği konusunda Türkiye'nin önemini ifade ettiğini kaydetti. Türkiye'deki demokratik reformların dikkatle takip edildiğine şahit olduklarını kaydeden Gül, "Türkiye'deki demokrasinin derinleşmesi sadece etrafımızdan takip edilmiyor. Dünyanın uzak yerlerinden de takip ediliyor. Başkan Bush, reform sürecinin herkes tarafından takip edildiğini ifade etti. Bu bizim için onurdur. Halkımızın en üst düzey demokrasiden faydalanması isteğimizdir" dedi.

Kosova'daki son gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Gül, Balkanlar'daki Türk-ABD ilişkilerinin geçmişte de önemli olduğunu vurguladı. Karşılıklı olarak ekonomik ilişkilerin gelişmesini arzuladıklarını konuştuklarını ifade eden Gül, "Gayet iyi bir görüşme oldu ve buradan ümitli ayrılıyorum. En önemli hedefimiz, müttefik ilişkimizi teyit etmek ve bunu önümüzdeki yıllara taşımak, ayrıca işbirliğini geliştirmekti. Bu konuda aynı anlayışta olduğumuzu görmekten memnunuz. Terörle mücadelede
kararlılığımızı da bir kez daha dile getirmiş olduk" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam