Gül suyu, özellikle de cilt ve saç bakımında kullanılarak ön plana çıkar. Ancak, en etkili sonuçlar için saf gül suyu kullanımına dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle saf gül suyu olmalı, aksi takdirde yapay ya da kimyasal içerikli gül suyu ürünleri almamaya dikkat edin.
Antibakteriyel ve antiseptik içerikler nedeniyle, birçok bakım ürünü ve kozmetik ürününde tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak gül suyunun barındırdığı vitaminler, antioksidanlar gibi sebepler de gül suyunun tercih edilmesinde öne çıkmaktadır. Ayrıca, hoş bir kokuya sahip olan gül suyu, bireylerin cildine sağlık ve güzellik katar.
Gül Suyunun Evde İmal Edilmesi Gül suyunun evde imal edilmesi oldukça kolaydır. 5-6 gül bir litre su ile bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuması için bırakılır. Soğuduktan sonra, karışımdaki gül yaprakları süzülür ve gül suyu şişelenir.
Gülün yapraklarında bulunan antiseptik özellik birçok hastalığın tedavisinde etkili olur. İshale karşı tedavide, bademcik ve boğaz iltihaplarının tedavi edilmesinde gül suyu kullanılabilir.
Bunun yanında pembe gülün yapraklarından elde edilen gül suyu, insanların ciltleri için temizleyici, canlandırıcı bir etki sağlar. Bu gülün esansı, kozmetik endüstrisinde birçok parfüm, krem gibi ürünlerin içeriklerini oluşturur.
Çok eski zamanlardan beri hem cilt bakımında hem de şifalı içeriği ile ön planda olan gül suyunun hoş kokusu ile ferahlatıcı bir etkisinin olduğu söylenebilir.
1.Mide Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Birçok mutfakta tatlıların ve yemeklerin içinde kullanılabilen gül suyu, mide problemleri için oldukça faydalı bir içeriktir. Midenin onarılmasında çok önemli bir görev üstlenen gül suyu, mide yanması ve hazımsızlık sorununun giderilmesinde oldukça etkilidir.
İçeriğindeki A, B, C ve D vitamini ve demir ile birçok diğer sağlık problemine şifa nitelindedir. Gül yapraklarının demlenmesi sonucu hazırlanan çay ile, bireyler sindirim sistemlerinin daha rahat çalışmasına olanak sağlarlar.
Böylece ishal sorunun giderilmesi sağlanır. İdrar sökücü özelliği de bulunan gül suyu, böbreklerin fonksiyonlarını geliştirir.
2.Cilde Faydaları
Ciltte meydana gelen kirlerin, yağların temizlenmesinde önemli rol üstlenen gül suyu, tıkanan gözeneklerin açılmasında yardımcı olur. Ancak daha önce de belirtildiği üzere, gül suyunun yapay ya da kimyasal içerikli olmaması gerekmektedir.
Yağlı ciltlerin bir sonucu olarak meydana gelen sivilce ve aknelerin giderilmesinde de etkindir. Çevresel nedenlere bağlı olarak günlük yaşamda cilt kirlenir. Bu kirler cildin hava almasını engeller. Gözenekleri tıkar. Böylece sivilce ve akneler meydana gelir. Gül suyu ile bu tıkanıklıklar giderilir ve cildin nefes alması sağlanır. Bu yöntem, cildin temizlenmesi ve gözeneklerin açılması yolundaki en uygun ve kolay yol olabilir.
BONUS: NUTELLA CHEESECAKE
3.Gül Suyunun Saçlara Faydası
Evde kendiniz hazırladığınız gül suyu ile saçlarınıza terapi uygulayabilirsiniz. Bu terapi ile saçlarınız beslenir ve daha sağlıklı şekilde uzar. Özellikle saç boyası ve diğer kimyasal işlemler saçların yıpranmasında oldukça etkilidir.
Saçların canlılığına ve parlaklığına zarar verici olan bu tür kimyasal işlemlerin etkilerini azaltmak için bireyler saçlarını gül suyu ile yıkayarak, saçlarının daha canlı hale gelmesini ve bu kimyasal etkilerden arındırılmasını sağlayabilirler. Bunların yanı sıra, saç dökülmesi problemi yaşayan bireylerin gül suyu ile bu sorunun giderilmesine yardımcı olabilirler.
Gül suyunun birkaç hafta boyunca saçlara uygulanması sonucu, saç dökülmesi, kırık gibi sorunların önüne geçilebilir. Ayrıca, kepek ve yağlanma gibi sorunların giderilmesinde gül suyunun etkileri önemlidir.
4.Diğer Faydaları
Yukarıda belirttiğimiz gibi gül suyunun saç ve cilt üzerinde önemli bir onarıcı etkisi bulunmaktadır. Bu tedavi edici özellikler birçok uzman tarafından da kabul edilmektedir. Bunun yanı sıra, gül suyunun içilerek tüketilmesi diğer sorunların giderilmesinde de etkili olduğu tartışılmaktadır. Ancak burada önemli nokta şudur, içilen gül suyu saf olmalıdır. Yapay ya da kimyasal içeriklere sahip gül suyu sağlığınızın bozulmasına olanak sağlayabilir. Bu yüzden bir uzmana danışılmadan gül suyu tüketilmemelidir.