Gül: Tadiç'in tavrı bölgeye katkı yapacak

Cumhurbaşkanı Gül, Tadiç'in barıştan, istikrardan, ekonomik kalkınmadan, refahtan yana olan tavrının hem Sırbistan'a hem bölgeye hem de ikili ilişkilere büyük katkıları olacağına inandığını söyledi.

Gül, '' Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin stratejik ilişki noktasına gelmesi tarihi önemi, anlamı olan bir gelişmedir'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, yaklaşık bir saat süren baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler.

Görüşmelerin ardından cumhurbaşkanlarının huzurunda, iki ülke arasında Karma Ekonomik Konsey kurulmasına ilişkin Ekonomik İşbirliği Anlaşması, Ulaştırma Altyapısı Konusunda İşbirliği Anlaşması, Sosyal Güvenlik Anlaşması ve bunun uygulanmasına dair idari sözleşme, Teknik ve Mali Konularda İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Reklam
Reklam

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Tadiç ortak basın açıklaması yaptılar.

Gül, Tadiç ile görüşmelerinde, birçok konuyu geniş ve samimi bir şekilde konuştuklarını anlatarak, Tadiç'in görüşmelerde ortaya koyduğu, ülkesi, Balkanlar ve bütün bölge için öngördüğü vizyonu ve stratejiyi takdir ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye ve Sırbistan yakın işbirliği ilişkisi olduğu süre içerisinde, aynı istikamette politikaları destekledikleri süre içerisinde her şeyden önce Balkanlarda büyük bir huzur, güvenlik söz konusu olacaktır ve bu bütün bölgeye, Avrupa'ya etki edecektir.''

Bu ziyarete çok önem verdiğini, Sırbistan'dan da aynı önemin işaretlerini gördüğünü belirten Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ilişkilerin çok daha ileri düzeye taşınacağından kuşku duymadığını kaydetti. Ziyareti çerçevesinde Sancak Bölgesi'ne de gitmeyi çok istediğini ancak bunun mümkün olamayacağını ifade eden Gül, en kısa sürede bu ziyareti gerçekleştireceğini, yarın da Sancak Bölgesi'nden gelen yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de konuşmasında, Türkiye ile Sırbistan arasındaki tarihi ilişkilerin Balkanlardaki siyasi süreç ve Güneydoğu Avrupa açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

İki ülkenin ilişkilerde ortak bir görüşe sahip olunduğunu, stratejik ortaklığı geliştirmek istendiğini ifade eden Tadiç, şunları kaydetti:

''Tam olarak birbiriyle tıpa tıp aynı olmayan görüşmelerimiz de var. Mesela Kosova ile ilgili... Biz hiçbir zaman Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmeyeceğiz. Toprak bütünlüğü yasal ve diplomatik açıdan muhafaza edilecek ama Sırbistan her zaman Kosovalı Arnavutlar ile müzakere masasına oturabilir. Ancak, Sırbistan, karşılıklı olarak kabul edilebilir, sürdürülebilir bir çözüm için açık olacaktır. Diğer yandan Kosova konusundaki açılımımız iki ilişkilerimizi zedelememeli ve etkilememeli.''

''Sırbistan'dan bakıldığında Türkiye küresel aktörlerinden en önemlilerinden biri'' diyen Tadiç, küresel bir sorun çözülmek istendiğinde Türkiye'nin kaçınılmaz olarak devreye girmesi gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam