Çok kolay bir şekilde bulabileceğiniz malzemeler ile gül tatlısının tarifini rahatlıkla deneyebilirsiniz. Misafirlerinize çok lezzetli bir ikram sunabileceğiniz gibi aynı zamanda sofralara da renk katabilirsiniz. İşte severek tüketebileceğiniz harika bir gül tatlısı tarifi…
Mutfağınızda harikalar yaratabileceğiniz bu eşsiz tarif ile ailenize ve sevdiklerinize mutlu anlar bırakmak çok kolay! Ağızlarda bir bayram havası estirecek leziz tarifin malzemelerini sizler için sıraladık.
Gül Tatlısı Malzemeleri:
Şerbeti için Malzemeler:
Gül Tatlısı Yapım Aşamaları
Tatlı yapımına öncelikle şerbeti hazırlayarak başlayabilirsiniz.
Şerbet hazırlık aşamalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Tatlı hamuru hazırlık aşamaları:
Gül tatlısı pişirme süresi:
Tepsiye yerleştirdiğiniz gül tatlısını, fırını 160 veya 180 dereceye ayarlayıp 30 dakika boyunca üstü kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkardığınız tatlınızın üstüne, dinlenmeye bıraktığınız şerbetinizi yavaşça dökerek tatlı ile birleştirin.
Tatlınız şerbetini çektikten sonra sevdiklerinizle bu muazzam lezzetin keyfini çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.
Zihninizde yer edinen "Gül tatlısı nasıl yapılır?" sorusuna en ince ayrıntılarına kadar cevap vermenin şimdi tam zamanı! Herkes tarafından gül tatlısı yapımı kolay görülse de belli püf noktaları kaçırdığınız an istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Bu yüzden ölçüleri sabit oranda koymalısınız. Öncelikle gül tatlısı yapımında hamurun kıvamı çok önemli. Yaptığınız hamuru yoğururken unu hemen dökmemelisiniz. Bu kısımda unu eleyerek dökmeniz hamurun katılaşmasına, sertleşmesine veya pürüzlü bir hal almasına engel olur. Aynı zamanda kabartma tozunu da elekten geçirerek koymanız hamurunuzun şekil almasını ve pişirme aşamasını kolaylaştırır. Başka bir püf nokta ise; hamuru güle benzetebilmektir. Burada kestiğiniz yuvarlak hamurları art arda yerleştirirken aynı hizada ve eşit aralıklarla olmasına özen göstererek sarmanız gerekir. Böylelikle hamurlara biçim ve şekil olarak kusursuz bir görünüm kazandırırsınız. Diğer can alıcı kısım ise; açmış olduğunuz hamurun çok kalın olmamasıdır. Eğer hamuru kalın bir şekilde açarsanız hoş ve zarif görünen gül yaprağı biçimini elde edemezsiniz. Ayrıca servis aşamasında tatlının şerbetinin iyice çekmiş ve belli bir süre dinlenmiş olmasına dikkat etmelisiniz fakat bu bölümde şerbetin soğuk olması gerektiğini de unutmayın.
Bu püf noktaları göz önünde bulundurup malzemeleri tarifte bulunan ölçülere göre eklediğinizde ortaya lezzeti zirvelerde yaşayacağınız bir tatlı çıkarmış olursunuz.
1 tanesi ortalama 120 kalori olan gül tatlısı, gününüzün enerjik ve dolu dolu geçmesini sağlayarak keyfinize keyif katar. Kalori değerinin fazla olmamasından dolayı yemeklerden sonra çay veya kahvenin yanında atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz bir tatlıdır. Ayrıca diyet yapan kişiler de ağır olmayan gül tatlısını diyet programlarına ekleyip günlük olarak tüketebilir. Bu tüketim art arda değil de günün öğünlerine yayılırsa daha sağlıklı olur.
Hafif olan tatlınızın yanında şekerli içecek, acı bir kahve ya da ılık bir süt içmeyi tercih ederek ağzınızdaki kuruluğu giderebilirsiniz. Ayrıca ağır bir akşam yemeğinden sonra gül tatlınızla birlikte soğuk atıştırmalıkları ya da badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler tüketebilirsiniz. Böylelikle müthiş tatlınızın başka damak tatları ile uyumunu bir arada görebilirsiniz.
Birbirinden değişik ve güzel tatları deneyimlemek istiyorsanız; tatlınızı servis etmeden önce gül tatlısı malzemelerine isteğinize bağlı olarak fındık, Antep fıstığı tozu ya da üzerine aromalı soslar ekleyebilirsiniz. Böylelikle tabağınıza şık bir hava katarken göz zevkinize de hitap etmiş olursunuz. Aynı zamanda misafirlerinizin de tatlı tarzlarına göre ikram çeşitleri elde edersiniz. Tatlınıza bir renk katmak için sunum yaparken Hindistan cevizi gibi farklı lezzetler ekleyebilirsiniz. Göz zevkinize hitap edecek bu eşsiz görünümlü şık tatlı ile güzel geçen bir akşam yemeğini taçlandırabilirsiniz.