Gül, temeslarından memnun

BRÜKSEL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi ve hükümetlerarası konferansa katılmak için geldiği Brüksel'de, temasları hakkında basın mensuplarıyla sohbet toplantısı yaptı.

Conrad Otel'de yapılan toplantıda Ortaklık Konseyi toplantısının ve ardından yaptığı ikili görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirten Gül, "Türkiye, her görüşmede Brüksel'e heybesi dolu olarak geliyor" dedi. Son anayasa değişiklik paketinin mecliste kabul edildiği hatırlatan Gül, "Pakette 11 madde vardı. Geçen sene bunların gerçekleşeceğini çok az kişi rüyasında görürdü. Çok iyi bir çalışma yaptık. Meclis denetimini her tarafa yaydık. Biz burada laf olsun diye bir araya gelmiyoruz. Türk halkı için birşeyler yapıyoruz. Bunları karşı tarafa da ilettik" dedi. AB yetkililerine, "Hak etmediğimiz sürece AB'nin kapısına gelmeyeceklerini söylediklerini" hatırlatan Gül, "Bugün biz AB kriterlerini tamamlayarak, artık bundan sonra kapıyı kırarak bunları söyleyeceğimizi ilettik. Eksikliklerimiz var ama siyasi kriterlerin gerçekleştiğini düşündüğümüzü, kapıyı bu aşamadan itibaren çalmaya başladığımızı ve bunları bitirdikten sonra AB'nin kapısını kıracağımız söyledik. Kritik eşiği geçtik. Bundan sonra raporunuzda bunu yansıtmalısınız dedik" sözlerini kullandı.

Reklam
Reklam

Karşı tarafın da bu gelişmeleri takdir ve hayranlıkla karşıladığını, hükümetin kararlı bir tutum sergilediğini gördüklerini ifade ettiğini belirten Gül, Kıbrıs konusunda da

gelinen noktanın olumlu bulunduğunu, bu durumun Haziran ve Aralık ayındaki raporlara yansıtılacağı bilgisini aldığını söyledi.

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile görüşmesinde Irak, Afganistan, Kafkaslar ve Ortadoğu'nun güvenliği konularının ele alındığını söyleyen Gül, bundan sonraki toplantı Mısır'da yapılacağını ve bu toplantıya da katılacağını bildirdi.

"LEYLA ZANA DAVASI, TÜRKİYE'DEKİ ÇOK OLUMLU GELŞİMELERİ GÖLGELİYOR"

Bir gazetecinin "Bazı Avrupalı parlamenterlerin RTÜK'te asker, işkence, anadilde yayın, DGM ve Leyla Zana konularında rahatsız olduklarını ifade ettiğini hatırlatması üzerine Gül, "Bu 5 maddenin 3'üne katılmıyorum, 2'si doğrudur" yanıtını verdi. Leyla Zana konusuyla ilgili olarak, "Keşke bu iş bitse, kendisi dışarıda olsa, Türkiye de bundan kurtulsa" diyen Gül, "Hükümet olarak mahkemelere baskı yapmamız mümkün değildir. Hükümetin şu an yapabileceği birşey yok. Konu Yargıtay'a intikal etmiştir ve Yargıtay kararını verecektir" şeklinde konuştu. Bakan Gül, Türkiye'de çok olumlu gelişmelerin olduğunu ancak Leyla Zana davasının bu gelişmeleri gölgelediğini söyledi.

Reklam
Reklam

İşkence konusunda Türkiye'ye haksızlık yapıldığını savunan Gül, Türkiye'deki işkence olaylarının münferit vakalar olduğunu ve bunları da hoş görmediklerini vurgulayarak, "Hükümetin bu konuda toleransı sıfırdır. İşkence kesinlikle bitecektir. Hükümet olarak buna tahammülümüz yok. Önümüzdeki dönemlerde bu konuda yasalar da çıkaracağız" dedi.

İstanbul'da önümüzdeki ay gerçekleştirilecek NATO zirvesine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılıp katılmayacağı konusundaki soruları da yanıtlayan Gül, "Buna Putin karar verecek. Moskova'ya yaptığım ziyarette 'Beni ilgilendiren bir konu olursa mutlaka katılırım' demişti. Onu artık kendisi bilir. Ancak önümüzdeki günlerde ikili görüşmeler için Türkiye'ye gelecek" diye konuştu.

YÖK yasasında yapılan değişiklikler konusundaki sorulara cevap vermekten kaçınan Gül, "Bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Eğer konuşursam, benim burada yaptığım temasları gölgede bırakır" şeklinde konuştu. Bakan Gül, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yasayı veto etme ihtimali konusunda ise "Onu bilemem. O, Cumhurbaşkanı'nın kendi iradesidir" dedi.

Reklam
Reklam

"SINIR KAPISI AÇILMASINDAN ÇNCE, ERMENİSTAN'IN İŞGAL ETTİĞİ TOPRAKLARDAN ÇEKİLMESİ GEREKLİ"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le Yukarı Karabağ konusunu değerlendirdiklerini söyleyen Bakan Gül, "Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi konusunu ele aldık" ifadesini kullandı. Bakan Gül, Kafkaslar'ın güvenliği konusunda Solana'nın kendisine aracılık teklif etmesi konusunda ise, önümüzdeki günlerde konu üzerinde görüşmelere başlanacağını belirtti. Bakan Gül, bir gazetecinin "Ermenistan'a sınır kapısı açılacak mı?" sorusuna ise "Önce Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerekli" yanıtını verdi.

Abdullah Gül, İslam Konferansı Örgütü Dönem Başkanı Malezya'nın Ortadoğu'daki sorunların çözümü için oluşturduğu heyetle birlikte bugün Moskova'ya gidecek. Rusya'nın yeni Dışişleri Bakanı ile görüşeceklerini belirten Gül, Ortadoğu barış girişimiyle ilgili diyaloglarda bulunacaklarını söyledi. Bakan Gül, "Türkiye'nin Kıbrıs'la ilgili düşüncelerini anlatmak açısından da iyi bir fırsat olacak. Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesidir. Karşılıklı çıkarlarımız söz konusu. Bizim Kıbrıs konusunda onları bilgilendirmemiz ve onların görüşlerini almamız fevkalade önemlidir" dedi. Bakan Gül, Rusya dönüşü Türkiye'de Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ile görüşeceğini, ve bu görüşmenin Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Bakan Gül, bugün yerel saatle 09.30'da Conrad Otel'den ayrılarak saat 11.15'te THY uçağı ile Rusya'nın başkenti Moskova'ya hareket edecek.