"Gül, türban düzenlemesini iade etmeli"

ANKARA (ANKA) – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP ve MHP'nin oylarıyla Meclis'ten geçen üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iade edilmesi gerektiğini savundu. Cumhurbaşkanı'nın 9 gündür yasayı onaylamadığına dikkat çeken Baykal, "Öyle anlaşılıyor ki, sayın Cumhurbaşkanı'nda da Türkiye'nin içine sürüklendiği durumla ilgili tereddütler oluşmuştur. Bize göre, Cumhurbaşkanı bunu geri çevirmelidir. Bunun geri çevrilmesi, Türkiye'de yaratılan gerilim ve sıkıntıyı giderir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Baykal'ın başkanlığında toplandı. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda, kurultay çalışmaları, güncel gelişmeler partiye yeni katılımlar değerlendirildi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, toplantıda türban ve yeni anayasa tartışmalarını değerlendiren CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün üniversitelerde türban serbestliğine ilişkin anayasa değişikliğini henüz onaylamamasının anlamlı olduğunu belirtti. Türban tartışmalarıyla toplumun ikiye bölündüğünü ifade eden Deniz Baykal, "Bu konu, Türkiye'yi ciddi şekilde gerileme soktu. Toplumu ikiye böldü. Bu anayasa değişikliği bize göre Meclis'ten geçmemeliydi. Bu konuda biz her türlü mücadeleyi verdik ama ne yazık ki Anayasa değişikliği Meclis'ten geçti" dedi.

Söz konusu düzenlemeyi Cumhurbaşkanı Gül'ün 9 gündür onaylamadığını hatırlatan Baykal, şunları söyledi:
"Öyle anlaşılıyor ki, sayın Cumhurbaşkanı'nda da Türkiye'nin içine sürüklendiği durumla ilgili tereddütler oluşmuştur. Bize göre, Cumhurbaşkanı bunu geri çevirmelidir. Bunun geri çevrilmesi, Türkiye'de yaratılan gerilim ve sıkıntıyı giderir. Şu ana kadar imzalamadığına göre, sayın Cumhurbaşkanında zor bir karar arefesinde olduğu anlaşılıyor."

Reklam
Reklam

Deniz Baykal, toplantıda yeni anayasa tartışmalarını da değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın, önce "yepyeni bir anayasa" diye yola çıktığını ifade eden Baykal, Erdoğan'ın katıldığı bir televizyon programında, "kapsamlı anayasa değişikliğinden" bahsettiğine işaret etti. Baykal, "Bu ifade, anayasanın mevcut hükümlerine göre yepyeni bir anayasa yapılamayacağının Başbakan tarafından kabul edildiğini gösteriyor. Öyle anlaşılıyor ki, anayasanın bazı maddeleriyle yetinecekler. Bu Başbakan açısından önemli bir açılım" diye konuştu.

-CHP'YE KATILIMLAR-
MYK'da, Tuzla Tersanesinde yaşanan işçi ölümleri de gündeme geldi. CHP lideri Baykal, 23 Şubat Cumartesi günü İstanbul'a giderek, Tuzla Tersanesi'nde işçileri ziyaret edecek. Baykal, aynı gün Kartal'da bulunan Tekel Sigara Fabrikası'nı da ziyarete ederek işçilere destek verecek.
Baykal, İstanbul programı çerçevesinde CHP'ye katılımlar nedeniyle düzenlenecek törene de katılacak. Bostancı Kültür Merkezinde düzenlenecek törende, Baykal, pek çok eski ve yeni belediye başkanına CHP rozeti takacak. CHP'ye katılacaklara arasında, Bahçelievler'in eski Anaplı belediye başkanı Saffet Bulut ve küçük belde başkanları bulunuyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Bahçeşehir'in Anavatan'lı Belediye Başkanı Kemal Aydın ise, önümüzdeki hafta Salı günü yapılacak CHP Meclis Grup toplantısında partiye katılacak.

-KURULTAY ÇALIŞMALARI-
MYK toplantısında, kurultay çalışmaları da ele alındı. Buna göre, 71 ilde kongreler tamamlandı. Böylelikle kurultayda oy kullanacak bine yakın delege belirlenmiş oldu.
Hava muhalefeti nedeniyle ertelenen Balıkesir ve Sivas kongrelerinin ise 9 Mart'ta yapılmasına karar verildi. Yine Edirne il kongresi de 9 Mart'ta gerçekleştirilecek. Denizli ve Manisa kongreleri de 24 Şubat Pazar günü yapılacak.

Gaziantep, Çanakkale ve Uşak il kongrelerinin ise devam eden yargı süreci nedeniyle kurultaya yetişmemesi gündemde. Bütün kongreler tamamlandıktan sonra, 32'nci Büyük Kurultayın tarihi de netleşecek. Kurultayın, Nisan sonuna doğru yapılabileceği ifade edildi. (ANKA)