Gül: "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'da barışın sembolü"

Lefkoşa (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin "Kıbrıs'a ve Güney Kıbrıs'a barış getirdiğini" kaydederek, "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'da barışın sembolüdür. Bunun ötesinde herhangi bir niyetimiz yoktur" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile düzenlenen ortak basın toplantısının ardından soruları yanıtlayan Gül, barışçı çabalarının dünyadan gerekli destek alıp almadığı yönündeki soru üzerine Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin barışçıl duygularını ispatladığını söyledi. Bu durumu artık dünyanın bildiğini ifade eden Gül şunları kaydetti:
"Bu bize çok büyük kazanımlar getirdi ama hala yapılması gerekenler var, verilen sözler tutulmalı. KKTC ve Türkiye'nin bu yöndeki beklentisi devam etmektedir. Önümüzdeki pürüzler kaldırılırsa Doğu Akdeniz'deki işbirliği potansiyeli gerçekleştirilebilir. Bu da kapsamlı çözümden geçmektedir."

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Gül, Rum Yönetimi Lideri Tassos Papadopulos'un Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili sözlerinin hatırlatılması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs'a ve Güney Kıbrıs'a barış getirdiğini kaydederek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin barış harekatıyla sadece Kıbrıs'a değil, bölgeye demokrasinin yerleşmesi açısından fırsat
verdiğini söyledi.

Gül, "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'ya geldiğinde o gün Ada'da neler olduğu hatırlanırsa, bugünkü Cumhurbaşkanı (Papadopulos) bile Ada'dan kaçmak durumunda kalmıştı" dedi.

Papadopulos'un sözlerinin "yersiz suçlamalar" olduğunu ifade eden Gül, "Türk Silahlı Kuvvetleri Ada'da barışın sembolüdür. Bunun ötesinde herhangi bir niyetimiz yoktur" diye konuştu. Abdullah Gül, "Annan Planı çözüm için hala bir zemin teşkil ediyor mu yoksa Annan Planı öldü mü?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Annan Planı ile önemli mesafeler alınmıştı. Şimdi çalışırken hiç birşey olmamış gibi, sanki sıfırdan başlayalım edasında olamayız. Bu bağlamda Annan Planı önemli bir çalışmaydı. Annan Planı unutulacak bir çalışma değildir."

Reklam
Reklam

KKTC Cumhurbaşkanı Talat da bir gazetecinin, "Papadopulos'un olağanüstü uzlaşma dışı tutumu nedeniyle hayal kırıklığına uğradınız ve Rauf denktaş gibi demeçler verdiğiniz yönünde değerlendirmeler var. Rum politikaları sonunda Kıbrıs Türk politikacılarını Denktaşlaştırdı mı?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Biz, Sayın Gül'ün dediği gibi hep bir adım önde olduk ve yeni politikalarımızla hep bir adım öndeyiz. Son görüşmemizde de 'Kıbrıs sorununu 2008 yılı sonuna kadar çözelim' dedik. Bizim politikamız bu, bu politikayı kararlı bir şekilde yönetiyoruz. Bunu birşeylere benzetmek benim işim değil, bu değerlendirmeyi siz yaparsınız. Benim diyecek birşeyim yok, geçmiş herkesin gözü önünde yaşanmıştır. Onun yorumu, siz basın mensuplarının ve bir süre sonra tarihçilerin olacak."