Gül: ''Türkiye geçmişiyle barışık bir ülke''

İstanbul - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Türkiye, geçmişiyle barışık bir ülkedir. Tarihimizde utanılacak bir sayfa yoktur" dedi. İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) düzenlediği "Türk-Ermeni İlişkilerinde Yeni Yaklaşımlar" başlıklı 3 günlük uluslararası konferans, İÜ Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu'nda başladı.

Gül konferansa gönderdiği mesajında, son zamanlarda Türkiye'de, asılsız Ermeni iddiaları üzerine bir kısmı bilimsel nitelikte çok sayıda konferans ve sempozyum düzenlendiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Ermeni meselesi üzerine gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar ile yayınlanan kitap ve makale sayısında artış olduğunu müşahede ediyoruz. Bu durum, bizler açısından değişik sebeplerle sevindiricidir. Öncelikle bu çalışmalar sayesinde hakikati görebilme ve çoğunluğu yurtdışında Ermenilerce yazılan tek yanlı yayınlar karşısında gerçeğin ve doğrunun sesini duyurabilme imkanına kavuşuyoruz.

Diğer taraftan da, tarihimizin bir dönemi hakkında ayrıntılı ve doyurucu bilgileri gelecek nesillere miras bırakıyoruz." Bilimsel çalışma yapabilmek için özgür bir ortam gerektiğini, bu nedenle her türlü görüşü dikkatle dinleyerek bilimsel özgürlüğün önündeki engellerin kaldırılması ve gerçeklerin ortaya çıkması için ellerinden gelen bütün desteği verdiklerini vurgulayan Gül, bu bağlamda Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi arşivlerinin bütün araştırmacılara açık olduğunu yineledi.

Gül, bir dönemi veya bir olayı zaman ve mekan bağlamından soyutlayarak incelemeye kalkışmanın kişileri yanlış sonuçlara götüreceğini vurgulayarak şunları kaydetti:
" Türkiye, geçmişiyle barışık bir ülkedir. Tarihimizde utanılacak bir sayfa yoktur. Ancak Türk insanı, kendisine yapılan iftiralara ve atalarına yapılan saldırılara karşı son derece hassastır. Aynı hassasiyetin, Türkiye'yi vatanı olarak benimsemiş, bu memleketin ekonomisine, sanatına, kültürüne, sosyal yaşamına katkı yapan Ermeni
asıllı vatandaşlarımız açısından da geçerli olduğunu görmekten mutluluk duyuyorum."

Reklam
Reklam