Gül: Türkiye, PKK terörüyle mücadelede kararlıdır

Ankara -AA- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın, ülke içinden ve dışından teröristlerin faaliyet alanı olmasına izin verilmemesi gerektiğini söyleyerek, "Bu çerçevede Türkiye, Irak'tan kaynaklanan PKK terör eylemlerine karşı mücadelede kararlıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Ankara ziyaretini sürdüren Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad onuruna Çankaya Köşkünde öğle yemeği verdi.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, kasım ayında düzenlenmesi öngörülen Orta Doğu toplantısının barış sürecinde önemli bir aşama olabileceği düşüncesinde olduklarını belirterek, bu toplantıya bölgede barış ve istikrara katkıda bulunabilecek ülkeler ve bu bağlamda Suriye'nin de katılması gerektiğini belirtti. "Bölgede barış ve
istikrar, ancak kapsamlı olduğu takdirde kalıcı olacaktır" diyen Gül, bu çerçevede, barış sürecinin Suriye kanalının da bir an önce canlandırılması ve sonuçlandırılması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Gül, Irak'taki mevcut durum ve bu ülkenin geleceğinin Türkiye ve Suriye'yi yakından ilgilendirdiğini de söyleyerek, şöyle konuştu:

"Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması temel önemdedir. Irak'ın halkıyla barışık, komşularıyla uyumlu, özgür ve egemen bir devlet olarak uluslararası toplum içindeki yerini en kısa sürede alması ortak amacımızdır. Komşu ülkeler olarak, Irak'ta barışın tesis edilmesine katkıda bulunmak konusunda bizlere de sorumluluk düşmektedir. Bu çerçevedeki gayretlerimizi sürdüreceğiz.

Diğer taraftan, Irak'ın, ülke içinden ve dışından teröristlerin faaliyet alanı olmasına izin verilmemelidir. Bu çerçevede Türkiye, Irak'tan kaynaklanan PKK terör eylemlerine karşı mücadelede kararlıdır. Irak'tan da terörizmle mücadele konusunda uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmesi beklenmektedir."