Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye, bu kritik dönemde Tunus'un yanında olmaya, her bakımdan onların başarısına katkı sağlamaya devam etmekte kararlıdır" dedi.
Gül, Tunus dönüşü Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Tunus Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin davetine icabetle bu ülkeye gerçekleştirdiği geziden döndüğünü hatırlatarak, 14 Ocak devriminden sonra Tunus'a resmi ziyaret yapan ilk cumhurbaşkanının kendisi olduğunu, tüm Tunus halkının kendisini çok büyük bir coşkuyla karşıladığını söyledi.
Ziyareti sırasında başta Tunus Cumhurbaşkanı Merzuki, Başbakan Hammadi Cibali ve Tunus Ulusal Kurucu Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer ile ikili görüşmelerde bulunduğunu aktaran Gül, Tunus'un ilk serbest seçimle, demokratik yolla yapılan seçimle kurulan Ulusal Meclisinde bir konuşma yaptığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu ziyaretimiz her bakımdan önemli, başarılı, verimli bir ziyaret olmuştur. Görüşmelerimizde, önce iki ülke arasındaki ilişkileri her alanda geliştirmeyi kararlaştırdık. Daha sonra da Tunus'taki gelişmelerle ilgili bize bilgiler verdiler. Doğrusu ziyadesiyle memnun olduğumuz şey şudur ki, Tunus'ta gerçekten büyük bir başarı vardır. Sizlerin de bildiği gibi Arap dünyasındaki demokrasi dalgasının ilk fitili, ilk ateşi Tunus'ta gerçekleşti. Tunus, kısa süre içerisinde demokratik rejime geçen devrimlerini gerçekleştirdi. Bunu gerçekleştirirken ülkenin birliğini, bütünlüğünü koruyarak yaptı. Aynı zamanda bölünmeye fırsat vermediler. Seçimlerin neticesinde cumhurbaşkanını seçtiler. Koalisyon hükümetini kurdular. Hükümetleri güvenoyu aldı. Şimdi de Tunus'un anayasasını yapmak için çalışma içerisindeler, buna gayret gösteriyorlar."
-"Ziyaretimiz bize gelecekle ilgili çok büyük ümit verdi"-
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:
"Aramızda kan bağı, akrabalık bağları vardır. Türklerden kalma eserler vardır. Tunus'taki ilk reform hareketlerini başlatan Hayrettin Paşa, bildiğiniz gibi aynı zamanda Osmanlı Sadrazamı olmuştur. Daha sonra dönüp orada reformları yapmıştır. Bütün bu ortak tarih büyük bir saygıyla anılmakta ve övünç kaynağıdır. O bakımdan biz de Türkiye olarak devrimden sonra çok büyük bir ilgi gösteriyoruz. Hükümetimiz, kurumlarımız olarak, ekonomik alanda sıkıntıların gitmesi ve başarı için bütün tecrübelerimizi aktardığımız gibi, Türk özel sektörü de çok büyük bir gayret içerisinde. Tunus'ta birçok yatırımlar gerçekleşmekte. İki önemli havaalanını Türk firması yapmış ve işletmektedir. Bunlarla ilgili bazı sorunlar vardı. Bu gezi vesilesiyle halledilmiştir. Dolayısıyla Tunus'taki ziyaretimiz bize gelecekle ilgili çok büyük ümit vermiştir. Resmi görüşmelerin yanında, iş adamları, iş adamları dernekleri, onlarla da görüşmeler yaptık. Türk iş adamlarıyla yakın işbirliği içerisinde olmaya çok önem veriyorlar."
Ayrıca, eğitim alanında da işbirliğine önem verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle tamamladı:
"Üniversiteler arasında öğrenci, öğretim üyesi değişimi mutabakatları vardır. Tunus'ta Yunus Emre Türk Kültür Merkezinin açılmasını da kararlaştırdık. Ayrıca Tunus'un çok prestijli, Osmanlı döneminden kalan, bizdeki Galatasaray Lisesini andıran Sadıka Koleji diye bir kolej var ki, tamamen Türk yapımı ve bütün Tunus elitlerinin, bugünkü Cumhurbaşkanı dahil hepsinin mezun olduğu okul ve orada gerek üniversite öğrencileri, gerekse lise öğrencileriyle buluştuk. Büyük bir memnuniyetle döndük. Türkiye, bu kritik dönemde Tunus'un yanında olmaya, her bakımdan onların başarısına katkı sağlamaya devam etmekte kararlıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz