Gül, Yunanistan'a olumlu yanıt verdi

ATİNA (İHA) - Yunanistan Hükümet Sözcüsü Hristos Protopapas, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun "savunma harcamalarının" ortak olarak azaltılması önerisine verdiği tepkinin olumlu olduğunu söyledi.

Yunanistan Meclis Başkanı Apostolos Kaklamanis ise Gül'ün öneriye verdiği karşılığı doğru ve olumlu olarak değerlendirerek, savunma harcamalarının tek taraflı değil, karşılıklı olması gerektiğini söyledi.

Ana muhalefet partisinin (Yeni Demokrasi) Başkanı Kostas Karamanlis, Türk Yunan ilişkilerinin daha iyi bir yere gelebilmesi için her zaman hem hükümet hem de muhalefet olarak çalıştıklarını ve politikalarının bu yolda hiçbir zaman değişmediğini belirti. Karamanlis, "Türkiye'nin Başbakanı ile iyi bir diyalog ve işbirliği içinde bulunduklarını ve bir senedir kendisi ile savunma harcamalarının düşürülmesi konusunda konuştuklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Bu arada Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Batı Trakya'dan sonra seçim kampanyasını sürdürmek için Lavrio'ya (Atina merkezinin dışında) geçti. Lavrio'da halka yaptığı konuşmada gençlere destek verilemesi gerektiğini belirten Papandreu, Trakya'dan komşu ülke Türkiye'ye bir öneride bulunduğunu ve birçok yaklaşım çabalarından sonra bir noktaya varıldığını söyledi. Papandreu, "Büyük sorunları çözmedik. Fakat Kıbrıs sorunu, Türk - Yunan ilişkileri, kıta sahanlığı konusu çözüm yoluna girdi. 2004 bu sorunların değerlendirileceği önemli bir yıl olacaktır. Bu yüzden bir öneride bulundum. Bu öneri barışa doğru ilerlemek ve bunu değerlendirmektir. Yunanistan ve Türkiye, savunma harcamalarını karşılıklı olarak düşürülmesi için ilerleyelim" dedi.

Öte yandan Yunan basınının, Gül'ün Papandreu'nun önerisine olumlu yaklaşımının, Türk - Yunan ilişkilerinde olumlu gelişmeler kaydedilmesi ve Ege'de gerginliğin azalması beklentisini beraberinde getirdiğini ifade etti.