Gül'den Kıbrıs eleştirilerine yanıt

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunda hükümeti eleştirenleri, 'vizyondan yoksun insanlar' şeklinde niteleyerek, "Bu büyük olayı kimse gölgelemesin. Olaylara büyük bir vizyon ile bakmak lazım. 70 milyonun önünü açmak lazım" dedi.

Gül, AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Tanıtım Başkanları Toplantısı'nda, AB konusunda değerlendirmelerde bulundu. Sözlerine "Önemli kararlar aldık. İki gün önceki Türkiye ile şimdiki Türkiye çok farklıdır" diyerek başlayan Gül, ülkenin statü değiştirdiğini ve bu statünün Türkiye'ye çok fazla şeyler kazandıracağını söyledi. Artık Türkiye'nin ve tek tek tüm Türk vatandaşlarının konumunun değiştiğini belirten Gül, bunların ileride görüleceğini ve herkes tarafından yazılacağını kaydetti. Bunları, büyük bir olayı satmak için söylemediğini vurgulayan Gül, "Kim AB ile müzakerelere başladı ise böyle oldu. İtalya, İspanya ile böyle oldu. Türkiye de onlar gibi aynı yollardan yürüyecek. Bunları büyük bir olayı satma çabası ve telaşı içinde söylemiyorum. Bunlar gerçek. Bu büyük bir olaydır. Bu olay AK Parti'ye nasip oldu" dedi.
Bunların tesadüf olmadığını anlatan Gül, partiyi kurarken AB konusunu tartıştıklarını aktardı. Parti olarak AB Komisyonu kurduklarını hatırlatan Gül, hükümet olur olmaz da çok önemli reform paketleri çıkardıklarını söyledi. 'Kimsenin gücü yetmez' denilen konuları bile büyük bir uzlaşı ve azim içinde aştıklarını ifade eden Gül, sonuçta Türkiye'yi bugünkü duruma getirdiklerini, AB ülkelerinin de buna şaşırdıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Salonda bulunan Tanıtım Başkanlarına seslenen Gül, "Bugün geldiğimiz noktada hem halkımızın hem de bütün dünyanın takdirini aldık. Türkiye'nin önünü açtık. Bunlar sizlere, bizlere nasip oldu. Sizlerin desteği olmasa, partimizin isimsiz kahramanlarının desteği olmasa, milletvekillerinin kararlı çalışmaları olmasa, hükümetin dikkati olmasa bu kadar olmazdı. Biz de ne kadar övünsek azdır" dedi.

Artık Türkiye'nin istikametinin belli olduğunu söyleyen Gül, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin önünde istikrarlı bir dönem açıldı. Türkiye ne çektiyse istikrarsızlıktan çekti. Son 200 yıl içinde istikrarlı dönem 20 yılı geçmez. Geri kalan, belirsizlikler, iç çekişmeler, zaman zaman şiddete varan iç çekişmeler. Önceliğimiz hep bunlar oldu. Milletin daha özgür olması, refahı hep ikinci üçüncü planda kaldı. Artık Türkiye'de ara rejimler, müdahaleler yaratacak sebepler kalmayacak. Artık Türkiye'ye ara rejimler gelmeyecek. Ülkemizin kalkınmasına çalışacağız. Herkes kafasını buna yoracak. Türkiye çok büyük merhaleler atlatacak. 5 sene sonraki 10 sene sonraki Türkiye bugünün Türkiyesinden çok farklı olacak. Bunları çocuklarımız görecek. Alınan mesafe çok önemli. AB ile beraber olmak Türkiye'ye sadece siyasi istikrar getirmeyecek; ekonomik olarak da çok cazip olacak. Bir ülkenin istikrarı yoksa kimse o ülkeye yatırım yapmaz. Bunun için Türkiye o kadar yatırım almadı ve kalkınamadı. Artık çok büyük ekonomik atılımlar olacak. Bunun sinyalleri ilk günden çıktı. Faizler düştü. Faizlerin bir puan düşüşü senede Türkiye'ye 1 milyar dolar kazandırıyor. AB ülkelerinin borçlanması ile bizim borçlanmamız arasında o kadar fark var. Görünenin ötesinde görünmeyen çok büyük kazançlar da var. Türkiye artık yatırım hamlelerine sahne olacak."

Reklam
Reklam

Gül, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi. Bütün bunların Kıbrıs karşılığında alındığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını ifade eden Gül, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye'nin bir araya gelip anlaşma ve protokol imzalamayacağını, masanın bir tarafında Türkiye diğer tarafında Rum Yönetimi'nin olmayacağını söyledi. Gül, şöyle konuştu:

"Neden Kıbrıs'ın ismi geçiyor? Neden bir heyecan ve korku var? Türkiye 25 tane ortağı olan bir birlik ile bir araya geliyor. Bunlardan biri de bizim resmen tanımadığımız Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'dir. Aramızdaki ihtilaf devam ediyor. Sorun çözülmedi. Referandumda 'hayır' diyerek sorunun çözülmesini engelleyen onlar oldu. Karşımızda oturan 25 kişiden biri Rumlar'dır. Biz Gümrük Birliği konusunda bir protokol imzalayacağız. Protokol imzalanırken bizim karşımızda tanımadığımız bir temsilci oturmayacak. Onlarla bir anlaşma imzalanmayacak. Çok dolaylı bir tanıma olmaması için de tedbirler getirdik. Hollanda Başbakanı da bunun bir tanıma olmadığını söyledi. Başbakanımız 25 kişinin karşısında resmen tanımadığını söyledi. Bu büyük olayı kimse gölgelemesin. Bunlar vizyondan yoksun insanlardır. Büyük bir vizyon ile bakmak lazım. 70 milyonun önünü açmak lazım. Elbette bazı sıkıntılar vardır. Ama Türkiye bunu aşacaktır. 600 bin Rum yüzünden 70 milyonluk Türkiye'nin geleceğini ipotek altına almak var. Biz bunu kabul etmeyeceğiz."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin oyunlara gelmeyeceğini ve bölgede kalıcı barışı istediklerini anlatan Gül, Bulgaristan ve Suriye ile varılan barışçı ortamın Rum Yönetimi ile de sağlanmasının önemine değindi. Gül, "Türkiye çok büyük gücünü yumuşak şekilde kullanıyor. Türkiye bu büyük gücünün farkında ve bunu bütün dünyaya gösteren bir ülkedir" dedi. Partililere "Bu büyük olayı, vizyonu göz ardı etmeyin. Sizi başarısız göstermek içen dar sokaklara sokmak isteyeceklerdir. Bu sokaklara girmeyin" diye seslenen Gül, gelinen noktada milletin AK Parti'yi kucakladığını ve bunun Ankara ve İstanbul'daki coşkulu karşılama ile görüldüğünü sözlerine ekledi. Konuşmasının sonunda bir partilinin çocuğu Gül'e çiçek verdi.