Güler ''Gaz zirvesine iyimser bakıyoruz'' 

Seyitgazi (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz sorununun çözümü için Rusya'da yapılacak toplantıya "iyimser" baktıklarını ifade ederek, "doğal gaz konusunda şu anda bizde olağanüstü bir durum yok ama krizin bir an evvel bitmesi sadece bizim için değil, herkes için önemli. Bunun mutlaka normale dönmesi lazım" dedi.

"Rusya dönüşümde orada gördüğüm hava gerçekten ciddi bir kriz şeklindeydi" diyen Güler, Rusya'dan gaz alan AB ülkelerinin liderlerinin katılımıyla Moskova'da yapılacak toplantıya "iyimser baktıklarını" söyledi.Doğal gazdaki sorun nedeniyle olağanüstü hal yaşayan ülkeler bulunduğunu ifade eden Güler, "Bunun yanında bizim olağanüstü bir durumumuz yok. Ama krizin bir an evvel bitmesi de sadece bizim için değil herkes için önemli. Bunun mutlaka normale dönmesi lazım. Çok büyük bir sıkıntı olduğu için, herhalde bu çekilen sıkıntılar, her iki ülke tarafından da karşılıksız kalmayacaktır diye ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

-"Ne halkımız üşüyor, ne de elektriğimiz kesik"-
Doğal gaz konusunda bir sıkıntı yaşanmaması için önceden beri çalışmaların sürdüğünü ifade eden Güler, gazın depolanması için daha evvel gazı alınmış 8 kuyuda etütlerin sürdüğünü bildirdi. Söz konusu kuyuların depo olup olamayacağı üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirten Güler, şunları kaydetti: "Bunların sızdırmazlığının olup olmamasını etüt ediyoruz. Depo olmaya müsait olup olmayanları araştırıyoruz. Bu konuda yoğun bir çalışmayı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların yanında depo olarak kabul edilmese de LNG terminalleri devamlı hareket halindeki kaynaklarımız. Bunları devamlı canlı tutuyoruz. Bize gelen gaz 40 milyon metreküp eksik geliyor ve bu gazın yokluğu, tüketimin en fazla olduğu bölgede yaşanıyor. Ama biz buna rağmen yönetiyoruz. 40 milyon metreküp göreve geldiğimizde Türkiye'nin tüm tüketimiydi. Şu anda o kadar gaz gelmediği halde, Türkiye'de ne elektrik kesintisi var, ne de gaz kesintisi... Ne halkımız üşüyor ne de elektriğimiz kesik."

Reklam
Reklam

Enerjide kaynak çeşitliliğine gittiklerini, kömür santralları, rüzgar, hidroelektrik santralları, jeotermal kaynakları harekete geçirdiklerini anlatan Güler, "Türkiye'nin dışardan aldığı gazın yarısı elektriğe gidiyor. Elektriği bu yeni kaynaklarla ürettiğimiz takdirde gaza bağımlılığımız daha da azalmış olacak" dedi.