Güler: Hakim kararı olmadan eve girilemez

İçişleri Bakanı Muammer Güler, “Hakim kararı olmadan kimse bir eve giremez” dedi.

NTV’de ‘45 Dakika’ programına katılan Güler, "Hakim kararı olmadan kimse bir eve giremez" dedi.

"Özel hayatın korunması, konut mahremiyeti, bireysel haklar hukukun teminatı altındadır. Anayasanın, kanunun, evrensel hukukun ve tabiki bu yasaları uygulamakla mükellef olan devlet kuruluşlarının teminatındadır" diyen Güler şunları söyledi:

"Özel hayata müdahale anlamında eskisine nazaran alabildiğine özgürlüğe doğru bir gidiş var. AK Parti hükümetleri döneminde, bireysel özgürlüklerin geliştirilmesi anlamında çok köklü reformlar yapıldı.

Reklam
Reklam

Son dönemdeki tartışmalara gelince, özel hayatın gizliliğini; yani hem konut dokunulmazlığı hem aile mahremiyeti hem de kişilerin kendi tercihleri... Önemli olan farklılıklarla bilikte yaşamalktır. Bunları içinize sindiremiyorsanız, bunlara tahammülünüz yoksa o zaman ortada hoşgörü yok demektir. Kaldı ki kanunlara teminzat altına alınan bir durumdan bahsediyoruz.

Öğrenci evlerine girilmesi meselesine gelirsek... Konu o kadar karmaşık ele alındı ki. İçişleri Bakanı olarak, ben olaya ilk olarak konut dokunulmazlığının korunması anlamında bnakarım. Vatandaşlara şunu söylüyorum: Kimsenin evine hiç kimse kimse; hangi yetkili olursa olsun hakim kararı olmadan giremez. Bu açık...

Mehmet Barlas: Televizyonlara görürüz. Polis kapıyı koçbaşı ile kırarak içeriye girer. Bu da hakim kararıyla mı olur?

Arama kararı gereğince, polisin aç uyarısının dikkate alınmadığı hallerdir. Malumunuz uyuşturucu ve terör evlerine girilmemesi için alınan tedbirler vardır. Biz 11 kapının olduğu evler gördük. Onların hepsi hakim kararı olmadan girilemneyecek yerlerdir.

Reklam
Reklam

Türk hukukunda, önleyici kolluk olarak polis ve jandarmanın görevleri bellidir ve kanunda bunlar sayılır. Bunların hangisi olursa olsun hakim kararı olmadan eve girilemez.

MANİSA VE AFYON'DAKİ OLAYLAR
Son iki günde iki olay gazetelere yansıdı. İnceledim ve valilere de açıklama yapın talimatı verdik. İlki, ‘Manisa’da bir eve girildi, kimlik soruldu’ dendi. Oradaki olay şöyle. Aynı apartmanda oturan kişiler ‘gürültü yapılıyor’ ihbarında bulunmuşlar. Polis gelmiş ve dışarıdan dinleme yaparak gürültü yapıldığını tespit etmiş. Gürültü yapıyorsunuz denmiş ve idari para cezası uygulanmış. Asla kimlik sorma, içeriye girme, burada kim oturuyor : kız mı erkek mi şeklinde sorgulama yok...

Afyon'dan intikal eden diğer konu. Önleme aramasını polis umuma açık yerlerde yapar. Kimlik sorarak yapar. Ama kimlik sorduğu kişiden şüphelendiğinde bir arama yapması gerekiyorsa hakim kararıyla bunu yapabilir. Nitekim Afyon Sulh Ceza Mahkemesi'nden alımış karara göre yapılmış bir aramadır ve neticesinde ele geçirilen birçok suçlu vardır.

Reklam
Reklam

Şunu söylemeye çalışıyorum. Kimse kimsenin kapnsını açıp, 'burada kız, erkek mi oturuyor yoksa beraber mi oturuyorsunuz diyemez..

MYNET'DEKİ TÜM HABERLER İÇİN TIKLAYIN!