Ankara (AA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Para yazı da tura da gelse dik de dursa, nükleer santralleri kuracağız" dedi. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, nükleer güç santralleri kurulmasına ilişkin kanun tasarısını, değiştirerek kabul etti.
Komisyonda, Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Tasarısının yürürlük ve yürütme maddeleri hariç tüm maddeleri önerge ile değiştirilirken, 2014 yılına kadar işletmeye girecek olan ve yerli kömür kullanan elektrik santrallerine de 15 yıl alım garantisi verilmesi benimsendi.
Güler, tasarı üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlarken, Türkiye'nin gecikmiş, prestij bir yatırımını gerçekleştirmek durumunda olduğunu söyledi. Güler, "Tasarıya, Afşin Elbistan C ve D gibi yerli kömür santrallerimizin kurulması için de alım garantisi olabilecek şekilde ilave yaptık. 1000 megavatın üzerinde yerli kömür kullanan santrallerde alım garantisi getiriyoruz" diye konuştu.
Nükleer santrallerin maliyetinin söylenildiği kadar yüksek olmadığını ifade eden Güler, ev ödevlerini yapmamaları halinde DSİ yatırımları, Pendik Tersanesi gibi santral yapımlarının 30-40 yıl sürebileceğini söyledi. "Eczaneden aspirin alır gibi bir durumun olamayacağını" belirten Güler, yer seçimi, çevre analizi gibi hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı.Türkiye'nin, nükleer teknolojide diğer ülkelerden eksiğinin değil, fazlasının bulunduğunu belirten Güler, "Para yazı da tura da gelse dik de dursa,
biz bunu kuracağız" dedi. Güler, seçimlerden önce halkın karşısında, "nükleer santral kuracaklarını söyleyerek oy istediklerini" kaydetti.
Tasarının tümü üzerinde söz alan CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan, "Nükleer teknolojiyle ilgili araştırmalar yapılmasına 'evet', nükleer santraller kurulmasına 'hayır' diyoruz" dedi. AK Parti Sinop milletvekillerinden Mustafa Öztürk Türkiye'nin bir değil, birkaç nükleer santrala ihtiyacı olduğunu ifade ederken, Cahit Can da nükleer
santraller ile söküm maliyetlerinin söylenildiği kadar yüksek olmadığını, çevre kirliliği yapmadığını ve patlamadığını savundu.
Can, gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye'de de santral olmasını; buna, Sinop'un öncülük etmesini istedi.