İSTANBUL (İHA) - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Japonya'nın etkin yayınlarından Nihon Keizai Shimbun'un (NIKKEI) ekonomi yayını Nikkei Sangyo Shimbun'un (Nikkei Business Daily) sorularını yanıtladı. Sabancı, topluluğun projeleri ve Japonya'daki iş ortaklıklarıyla ilgili bilgiler verirken, Türkiye ve dünya ekonomisiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Verilen bilgiye göre Sabancı Holding'in Japon şirketleriyle olan işbirliğine yönelik projeksiyonlarına değinen Güler Sabancı, "Öncelikle mevcut ortaklarımızla yeni projeler üzerinde duruyoruz. Bridgestone ile yeni ekipman yatırımları, Komatsu ile yurtiçinde üretimin başlatılması, Toyota ile Lexus markasının pazara girişi, Mitsubishi Fuso ile kamyon üretimine yönelik planlarımız var" diye konuştu. Japon şirketleri için Türkiye'de ideal sektörlerin neler olduğu sorusu üzerine Güler Sabancı, "Şu anda en ideal sektör enerjidir. Hükümetin yakın zamanda ihaleye çıkacağı nükleer enerji santrallerine yönelik program da bunun merkezinde. Biz de Sabancı olarak bu projede yer almak istiyoruz. Japon firmaları ile işbirliği yapabiliriz. Hükümetin özel sektör eli ile projeyi yapmak istemesine yönelik bazı endişeleri de anlıyorum fakat enerji sektörünün özelleştirilmesi kaçınılmaz. Riskin olduğu yerde fırsatlar da vardır" dedi.
Güler Sabancı, Japon şirketlerinin Türkiye dahil olmak üzere Ortadoğu'da iş yapma konusunda isteksiz olduğuna dair görüşler olduğu yönündeki yoruma ise, "Şirketlerin Ortadoğu gibi zor bir bölgede dikkatli davranmaları normal. Siyasi istikrar, yatırım kararı alırken son derece önemli. Bu durum içinde bakıldığında Türkiye'de gerekli yatırım ortamı mevcuttur" yanıtını verdi.
TÜRK VE DÜNYA EKONOMİSİ
Sabancı, "Türk sanayisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz?" şeklindeki soruya, "İşçilerimizin üretkenliği yüksek. Liman, yol gibi altyapı unsurları iyileştirildiği için coğrafi ve demografik olarak ciddi bir avantajımız var. Fakat diğer yandan döviz kuru ve enerji maliyetlerinin yüksekliğinin de mevcut durumun zayıf yanlarını oluşturduğunu söyleyebilirim. Özellikle Türk Lirası'nın değerlenmesi bir olumsuzluk nedeni. Daha fazla özelleştirme ve de-regulasyon yapmamız gerektiğini düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi. "Türkiye hükümetinden nasıl bir ekonomi politikası bekliyorsunuz?" sorusunu ise Güler Sabancı, "Elektrik ücretleri rekabet açısından bakıldığından büyük ölçüde düşürülmeli. Geçtiğimiz yıl ilgi genel seçimler ve milli güvenlik konularına yöneldi. Bu sene ise ekonomi politikalarına odaklanılmasını istiyoruz" şeklinde yanıtladı.
Konuşmasında dünya ekonomisine de değinen Güler Sabancı, Türkiye'nin direkt olarak subprime krizinden etkilenmediğini ancak dünya ekonomisindeki yavaşlama ile beraber yurtdışından gelen yatırım ve sermaye miktarında azalma olduğu takdirde Türkiye'nin de etkileneceğini bildirdi. Sabancı, "Likiditesi hayli yüksek olan petrol kaynaklı sermayenin Türkiye'ye gelme ihtimali de bir fırsattır" yorumunu yaptı.