Güler: Zamları halkımızın anlayışla karşılaması lazım

Ankara (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektriğe 62 ay doğal gaza da 14 aydan sonra zam yapıldığını belirtti ve yapılan zamları halkın anlayışla karşılaması gerektiğini söyledi.

Güler, katıldığı bir televizyon programında, elektriğe 5 yıldır zam yapılamadığını hatta sanayi elektriğine indirim yapıldığını, bu konuda imkanlarını sonuna kadar kullandıklarını, fakat ekonomide de bir denge olduğunu kaydetti. "Elektrik zammını yapmak zorunda kaldığımız için yaptık" diyen Güler, 5 yıl önce petrolün varil fiyatının 20-22 dolar seviyesinde bulunduğunu bugün ise 100 dolara kadar çıktığını anlattı.

Reklam
Reklam

Güler, yaklaşık 5 yıldır elektriğe zam yapmayarak Türkiye'deki sanayiciye, ihracatçıya, dar gelirliye önemli katkıda bulunduklarını belirtirken, ekonomiye sağlanan toplam katkının da 20 milyar dolara geçtiğini vurguladı. Son 5 yılda IMF'den 6.4 milyar dolar alındığını bildiren Güler, "IMF'den aldığımız parayı düşündüğümüz zaman ekonomiye sağladığımız katkının ne kadar ciddi olduğunu görebiliriz" diye konuştu.

Güler, yatırımları artırmak için zam yapıldığını da ifade etti. OECD ülkeleriyle kıyaslandığında Türkiye'de kullanılan elektriğin hala ucuz olduğunu söyleyen Güler, ısıtıcı ve klima satışlarında aşırı bir artışın söz konusu olduğunu, bunu da ucuz elektriğe bağladıklarını kaydetti.

Yakın zamanda elektrik fiyatlarında tekrar bir artışın söz konusu olup olmayacağı sorusuna da Güler, "Yakın bir tarihte zam olmayacak gibi gözüküyor" yanıtını verdi. Otomatik fiyatlandırma konusunda bir hazırlık içinde bulunulduğunu da belirten Güler, önümüzdeki dönem EPDK ile böyle bir çalışmanın söz konusu olacağını ve elektrik fiyatlarının tıpkı petrol ve LPG fiyatları gibi serbest piyasada belirleneceğini, piyasanın kontrolünün de EPDK tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Yaklaşık 10 günden beri aşırı soğuklar nedeniyle İran'dan gelen doğal gazda önemli miktarda düşüş olduğunu, Ukrayna'dan gelen gazda da bir miktar azalma olduğunu belirten Güler, şöyle devam etti:

"Türkmenistan da İran'a verdiği gazı kıstı. Fakat ortada bir kontrat var. Şimdiye kadar sorunu kendi imkanlarımızla çözmeye çalıştık. İranlı bakan ve müsteşarlarla konuyu görüştük. Fakat, artık konuyu sayın Başbakanımıza istirham edeceğim, devreye girmesi için. Zaten çok yoğun olduğu için şimdiye kadar ona iletmemiştik. İdare etmeye çalıştık. Depolarımızı devreye soktuk. Fakat sayın Putin ve Ahmedinejat'la görüşmesi için konuyu ileteceğiz."