Güler'den ABD'nin İran baskısına tepki

ANKARA (ANKA)- Enerji ve Tabii Kanyaklar Bakanı Hilmi Güler, ABD Büyükelçisi Ross Wilson'un İran'la enerji alanındaki işbirliğini bırakmaları yönündeki telkinlerine tepki gösterdi. Güler, "Bizim için ülkemizin çıkarları önceliklidir. Biz gelenekleri olan güçlü bir devletiz" dedi.

Güler, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü Başkanı Kandeh Yumkella ve beraberindeki heyeti kabul etti. Güler, toplantı sonrası açıklama yaparken basının ABD büyükelçisi Wilson'un İran'la enerji alanındaki işbirliği yerine Türkiye'nin Irak'a yönelmesi yönünde telkinde bulunmasına ilişkin sorusuyla karşılaştı. Wilson ile zaman zaman görüşmelerinin olduğunu ifade eden Güler, Türkiye'nin enerjisini büyük ölçüde ithal eden bir ülke olduğuna işaret etti. Kaynak çeşitliliğine önem verdiklerini vurgulayan Güler, "Komşularıyla sağlıklı ilişkileri bulunan bir ülke olmanın bilinciyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ülkemizin çıkarları doğrultusunda hareket etmek zorundayız. Ben Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanı olarak ülkemin çıkarlarını düşünmek durumundayım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin bölgenin istikrarına ve barışına katkısı olan bir geleneğe sahip bulunduğunu ifade eden Güler, "Ülkemizin çıkarları bizim için birinci öncelikli hedeftir. Bizden önce başlamış çalışmalar, bizden sonra da devam edecek. Biz kendi işimize bakıyoruz. Biz gelenekleri olan güçlü bir devletiz" dedi.

-BM İLE HİDROJENDE İŞBİRLİĞİ-

Enerji Bakanı Güler konuğu Yumkella ile görüşmesine ilişkin bilgi verirken de, gündemin hidrojen enerjisi olduğunu söyledi. Bozcaada ve Sedefadası'nda hidrojen üzerine bağımsız enerji merkezleri kurmak istediklerini belirten Güler, bu tür alternatif enerji çalışmalarının artan petrol fiyatlarına karşı mecburiyet olduğunu kaydetti.
Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü Başkanı Kandeh Yumkella Türkiye ile hidrojen enerjisinin yakıt olarak kullanılması üzerine çalışmalar yaptıklarını vurguladı. Türkiye'nin otomotiv sektöründe önemli bir aktör olduğunu, bu nedenle hidrojenin bu sektörde kullanımı çalışmalarında önderlik edebileceğine kaydeden Yumkella, hidrojen enerjisinin gelişmekte olan ülkelere transferinin üzerinde çalışılan konulardan bir diğeri olduğunu söyledi. Yumkella, TİKA ile bir anlaşma imzaladıklarını ve ortak çalışmalarını Ortaasya ile Balkanlar'da da sürdürmek istediklerini belirtti.

Reklam
Reklam