Gülmek, binbir derde deva

Gülme Kulübü Başkanı İlham İnan Dündar, sağlıklı yaşamak için mutlu olmasını bilmek gerektiğini belirterek, "Gülümsemek sayesinde beyin mutluluk işaretleri göndermeye başlıyor. Gülme gerçekte pek çok hastalığı yenmeye yardım eden doğal bir ilaç" dedi.

Türkiye'nin ilk Gülme Kulübü Başkanı İlham İnan Dündar, insanların dünyaya geldikten sonra ilk öğrendiği davranışın gülmek olduğunu ifade ederek, bebeklerin üç aylık olduktan sonra kimse kendisine bir şey öğretmediği halde gülmeye başladığını söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dündar, "Sağlıklı yaşamak için öncelikle mutlu olmasını bilmeliyiz. Mutluluğu yakalamak ise hiç de o kadar zor değil. Önce hayata gülümsemeyi öğrenin. Sık sık gülümsemek size sorunlarınızı unutturup mutluluğu yakalamanızı sağlayacaktır. Hepimiz mutluluğa kavuşma çabası içindeyiz. Ne yazık ki mutluluk kapağı sıkıca kapatılmış bir şişe içinde saklanamıyor. Çoğu zaman kısa süreli mutluluklarla yetinmek zorunda kalıyoruz. Can sıkıcı olaylarla dolu geçen bir haftadan sonra tatil günlerini içimizdeki sıkıntıyı atmaya adarsak kısa zamanda her şey değişebilir" dedi.

Reklam
Reklam

"Mutlu olmak için öncelikle hayata gülümsemeyi öğrenmeliyiz" diyen Dündar şunları söyledi:

"Gün boyunca çatık kaşlar ve sarkmış dudaklarla dolaşmak, meseleleri daha da dayanılmaz hale getirir. Psikologlar ve sinir hastalıkları uzmanları, gülmenin gerçekte pek çok hastalığı yenmemize yardım eden doğal bir ilaç olduğunu belirtiyorlar. Kendilerini hiç de mutlu hissetmedikleri halde gülümseyen kişiler, beyinlerinin sol tarafındaki mutluluk bölgesini harekete geçirirler. Gülümsemek sayesinde beyin birdenbire mutluluk işaretleri göndermeye başlar. Bazı kişiler, duygularını değiştirebilmek için dışardan destek almak zorunda olabilirler. Güldürü filmleri, televizyonlarda yayınlanan güldürü programları, fıkra kitapları, beynin mutluluk bölgesini harekete geçirebilirler. İnsan başına gelen her olayın komik bir yanını araştırırsa, zihnini esir alan karamsar düşüncelerden yavaş yavaş kurtulmaya başlar."

Tıp uzmanlarının ilginç açıklamaları olduğunu hatırlatan Dündar, "Her gülüşünüzde bağışıklık sistemindeki hücrelerin faaliyeti artar. Özellikle de vücudu işgal eden virüslere karşı savaş açan hücrelerin faaliyeti hızlanır. Bu arada kanserle mücadele eden hücreler de güçlenirler. Hasta yatağınızda hayata olumlu bir gözle bakabilmeniz, iyileşme sürecini kısaltır. Günlerinizi sık sık gülerek geçirirseniz, beklenenden çok daha kısa bir zaman içinde eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Kapalı ameliyat sırasında ameliyathanede neşeli bir müziğin çalınması ya da rahatlatıcı sözler söylenmesi, ameliyat sonrasının yan etkilerini önemli ölçüde azaltıyor. Sadece on dakika gülmek bile stres hormonunun faaliyetini büyük ölçüde azaltıyor. İçinizden gelerek uzun bir kahkaha koparmanız, kanın dolaşımını hızlandırıyor, karın kasları için yararlı bir egzersiz yerine geçiyor, kalp atışlarını normale döndürüyor ve kan basıncını düşürüyor. Hayata gülmeyi öğrendiğiniz zaman pek çok sorundan kurtulacaksınız. Hiç değilse bu haberi alınca gülümseyin" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yetişkin bir kişi normal şartlarda günde 15 kez gülüyor. Oyun çağındaki çocuk ise günde ortalama 400 kez gülüyor. Psikologların yaptıkları bir araştırmaya göre kendilerini mutlu hisseden insanların kendilerine güven duydukları, duygularını kontrol edebildikleri, iyimser ve dışa dönük oldukları iddia edildi. Sadece 100 kahkaha, kalp atışlarınızı düzene sokabilir.

BURSA (İHA)

Anahtar Kelimeler: