Gülpak’tan Basın Çalışanlarına Uyarı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak, basın mesleğinde fiili hizmet süresi zammı...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak, basın mesleğinde fiili hizmet süresi zammı uygulamasına hak kazanan basın kartı sahipleri ile TBMM üyeleri ve dışarıdan atanan bakanların ödemeleri gereken prim/kesenek farklarında idari para cezası ödememeleri için gerekli belgeleri üç ay içinde kuruma vermelerinin zorunlu olduğunu bildirdi.

SGK İl Müdürü Gülpak, basın mesleğinde fiili hizmet süresi zammının uygulanmasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. 6385 sayılı kanun ile fiili hizmet süresi zamlarının yeniden düzenlendiğini anımsatan Gülpak, bazı ağır ve yıpratıcı işler için itibari hizmet veya fiili hizmet süresi zammı adıyla farklı esas ve sürelerde verilmekte olan fiili hizmet sürelerine ayrıca eklenen sürelerin 5510 sayılı kanunun 40. maddesi ile yeniden düzenlendiğini kaydetti. 2013 yılı Şubat ayı başından geçerli olmak üzere Basın Kartı Yönetmeliği’ne göre basın kartı sahibi olmak suretiyle basın ve gazetecilik mesleğinde çalışanlar ile basın kartı sahibi olmak suretiyle Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nda (TRT) haber hizmetinde fiilen çalışanlar ve TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların fiili hizmet süresi zammı uygulamasına dahil edildiklerini ifade eden Gülpak, “Yine, 6385 sayılı kanunla 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 48. madde ile basın ve gazetecilik mesleğinde ve TRT’de haber hizmetlerinde çalışanlar, yasama organı üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların, 2008 yılı Ekim ayı başından 2013 Şubat ayı başına kadar geçen sürelerine ait hesaplanacak prim/kesenek ve kurum karşılığı farklarını kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde ödemeleri durumunda bu sürelerinin de fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilmesine imkan sağlanmıştır. Buna göre 5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamında çalışmaya devam edenlerden aylığını her ayın 1’inde alanların 1 Şubat 2013, aylığını her ayın 15'inde alanların 15 Şubat 2013 tarihinden itibaren durumlarına uygun belge türü ile işverenleri tarafından kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Söz konusu geçici 48. madde gereğince talepte bulunanların ödeyecekleri 2008 yılı Ekim ayı başında yapılan düzenlemenin yürürlüğe girdiği 2013 yılı Şubat ayı başına kadar geçen sürelerine ait prim/karşılık farklarının hesaplanarak sigortalılardan tahsil edilebilmesi için söz konusu sürelere ait prim belgelerinin işverenler tarafından kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılardan aylığını her ayın 1’inde alanlar için 1 Mayıs 2013, aylığını her ayın 15'inde alanlar için 15 Mayıs 2013 tarihine kadar bağlı bulundukları SGİM/SGM’ye verilmesi gerektiğini dile getiren Gülpak, şöyle devam etti:

“Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılardan, aylığını her ayın 1’inde alanlar için 1 Mayıs 2013, aylığını her ayın 15'inde alanlar için 15 Mayıs 2013 tarihine kadar kurumumuz Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na verilmesi gerekmektedir. İdari para cezası uygulanmaması için söz konusu belgelerin üç ay içinde kurumumuza verilmesi zorunludur.”

Reklam
Reklam

Geçici 48. madde ile sağlanan bu imkandan faydalanabilmek için kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalıların en son çalışmalarının geçtiği SGİM/SGM’ye, kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalıların ise Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na 2013 yılı Şubat ayı başından itibaren 6 ay içinde başvurmaları ve hesaplanacak tutarları da bu sürede ödemeleri gerektiğinin altını çizen Gülpak, “6 aylık süreyi geçirdikten sonra başvurulması halinde fiili hizmet süresi zammı prim farkı yasal sürenin bitim tarihinden itibaren ödemenin yapıldığı tarihe kadar kanunun 89. maddesi uyarınca gecikme zammı ve gecikme cezası uygulanmak sureti ile tahsil edilecektir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: