“Gülsuyu Cemevi Ve Kültür Merkezi” Için Açılan Yarışmaya 55 Proje Katıldı

Cemevlerini, belediye meclis kararıyla Türkiye’de ilk kez ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi, mimari proje yarışmasıyla  “cemevi mimarisi” için proje başlattı.

Cemevlerini, belediye meclis kararıyla Türkiye’de ilk kez ibadethane olarak kabul eden Maltepe Belediyesi, mimari proje yarışmasıyla “cemevi mimarisi” için proje başlattı. Yarışmaya 55 proje katıldı. Birinciliğe, İbrahim Eyüp ve ekibi tarafından hazırlanan proje layık görüldü.

Türkiye’de cemevleri için düzenlenen ve bir ilk olarak gösterilen, “Gülsuyu Cemevi ve Kültür Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışmasını” kazananlar belli oldu. Yarışmayı İbrahim Eyüp’ün başında olduğu ekip kazanırken, yarışmaya katılan 55 projeden 30’u, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir sergiyle görücüye çıktı. Büyük bir ilgi gören ve 8 projenin ödüle layık görüldüğü yarışmada, ikinciliğe Ömer Selçuk Baz ve Ece Özdür’ün projesi, üçüncülüğüyse Selen Sarıkulak Bal ve Emre Bal’ın projesi layık görüldü.
Ödüle layık görülen projelerin de aralarında olduğu 30 projenin taslakları ve maketlerinin sergileneceği açılış öncesi, jüri başkanı mimar Nevzat Sayın, projelerle ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Bilgilendirme toplantısına Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Gültekin Karataş, Fen İşleri Müdürü Jale Yağcı ile jüri üyeleri Leyla Ünver, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Günkut Akın, Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şükrü Aslan, etnomüzikolog Ulaş Özdemir, Cemevi dedesi Ali Haydar Gökden, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç Dr. Mark Soileau, Vakıflar İstanbul Birinci Bölge Müdürlüğü Uzmanı ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahir Polat, araştırmacı Adnan Demir ve Vedat Kara katıldı.
“ÖRNEK OLACAK”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ve açılışa katılanların dikkatle incelediği projeler ve yarışma hakkında bilgi veren jüri başkanı Nevzat Sayın, “Yarışma büyük ilgi gördü. Burada 8 projeyi değerlendirerek, ödüle layık gördük. Ancak bütün projeler birbirinden ilginç ve Türkiye çapında yapılacak cemevleri için örnek teşkil edebilecek güçte. Projeler arasında özellikle kırsal, dinsel ve kentsel özellikleri bünyesinden barındıran ve çok ilginç mimari yapılara sahip projeler de mevcut. Dolayısıyla oldukça verimli bir yarışma oldu. Seçim yapmakta zorlandığımızı ifade etmeliyiz” dedi.
“MEKAN KULLANIMI ÇOK BAŞARILI”
Yarışmanın jürisi, birinciliğe layık görülen İbrahim Eyüp ve ekibini projesinin seçilmesinde etkili olan unsurları, şöyle sıraladı: “Mevcut yapı strüktürünün kısmen kullanılmış olması olumlu bulunmuştur. Açık, yarı-açık ve kapalı mekân kurgusu başarılıdır. Topoğrafya ile kurduğu ilişki olumludur. İçeride oluşturulan avlunun kuzey rüzgârına karşı korunaklı olması olumludur. Kültür ve ibadet işlevlerinin net bir şekilde ayrılması ve cemevi mekânının vurgulanması başarılıdır. Aşevinin iç mekân ve dış mekân kullanımına olanak veren kurgusu beğenilmiştir. Farklı kullanımların avlularının ayrıştırılmış olmasına rağmen, mekânsal bütünlüğün sağlanabilmiş olması başarılı bulunmuştur. Abartısız kitlelere rağmen simgesel bir kutsal mekâna ulaşılması başarılıdır.”
(FOTOĞRAF)

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: