Gültaşlı: Türkiye AB'ne Bu Hızla Ancak 250 Yıl Sonra Girer

AB uzmanı, gazeteci - yazar Selçuk Gültaşlı, Türkiye ile 2005’te aynı anda AB adaylık sürecine...

AB uzmanı, gazeteci - yazar Selçuk Gültaşlı, Türkiye ile 2005’te aynı anda AB adaylık sürecine başlayan Hırtavistan’ın 1 Temmuz 2013’te resmen AB’ye gireceğine dikkati çekerek, Türkiye’nin geçen 7 yıllık sürede 35 fasıldan sadece 1 faslı açıp kapatabildiğini kaydetti. 35 faslın tamamının 140 bin sayfadan oluştuğunu vurgulayan Gültaşlı, bu hızla gidildiği takdirde Türkiye'nin AB'ne 250 senede ancak girebileceğini ifade etti.

Bursa Orhangazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen Bursa Buluşmaları’nda ‘AB rüyası bitti mi?’ başlıklı konferansa konuşmacı olarak katılan Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı, Türkiye’nin AB üyelik sürecini değerlendirdi. Avrupa'nın, eğitilmiş bir Türkiye nüfusuna ihtiyaç duyduğunu belirten Gültaşlı, “Evet Avrupa yaşlı. Bizse genç bir nüfusa sahibiz. Biz bu nedenle nüfusumuzu iyi eğitmeliyiz. Dil bilen insanlar yetiştirmeliyiz. Avrupa eğitimsiz nüfusa ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle 74 milyonu iyi eğitmeliyiz.” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin geçen 7 yılda 35 fasıldan sadece 1 faslı açıp kapatabildiğini kaydeden Selçuk Gültaşlı, tamamlanan faslın sadece bir buçuk sayfadan oluşan bilim, araştırma alanı olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “AB’ye üye olmamız için tamamlamamız gereken 34 fasıl var. Fakat; başta Kıbrıs meselesi yüzünden bazı ülkeler çok sayıda faslı açmadı. 35 fasıl yaklaşık 140 bin sayfadan ibaret. Biz sadece bir buçuk sayfalık tek faslı kapatmışız. Düz hesapla bu hızla ilerlersek 2,5 asırda AB’ye üye oluruz. Tabi işin esprisi ama biraz daha iştahlı olmamız lazım. Son zamanlarda AB gündemde yokmuş gibi görünüyor. Başbakan, geçen eylülde gerçekleşen parti genel kurulunda Brezilya’ya, Arabistan’a selam gönderdi ancak AB’ye hiç değinmedi. Bence AB rüyası bitmedi. Ancak biraz daha fazla gayret etmeliyiz. Türkiye iç kamuoyunda tartışılan bir konu batıda çok farklı anlaşılıyor. AK Parti Hükümeti göreve geldiğinde AB üyesi ülkeler ‘İslamcı hükümetin gizli hesabı var’ eleştirilerinde bulunuyordu. Geçenlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘idam’ tartışmasını gündeme taşıması Avrupa’da çok farklı anlaşıldı.”

Reklam
Reklam

Konferansın sonunda Selçuk Gültaşlı, öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, Selçuk Gültaşlı'ya günün anısına plaket takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz