Gül'ün ABD ziyaretine tepkiler

ANKARA(ANKA) - Muhalefet partisi sözcüleri ile dış ilişkiler uzmanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ABD ziyaretini ve ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşmeyi "zamansız" ve "içeriksiz" buldular, "abartılmaması" gerektiğini söylediler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, ANKA'ya yaptığı değerlendirmede, ziyaretin zamanlamasını uygun bulmadığını söyledi. Öymen, şöyle dedi :
"Bu ziyaret, Başbakanın ziyaretinden iki ay sonra gerçekleşmiştir. Ayrıca Bush'un döneminin son yılı ve dönemi sona ermekte olan cumhurbaşkanları uzun vadeli bağlantılar yapamazlar. Amerika'yı bağlayamazlar. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin birinci gündem maddesi terördür. Başkan Bush, ‘terör ortak düşmanımız' diyor. Düşmansa düşman ile savaşılır. Hem ortak düşman diyecekseniz hem de PKK ile savaşmayacaksınız. ABD başkanlık sözcüsü PKK konusunda siyasi çözümden bahsetti. Gül, 'Siyasi çözümden taraf değiliz' diyor ama karşı tarafın görüşü bu, belli. Ne demek siyasi çözüm? Masaya mı oturalım? Af mı çıkaralım? Ne istiyorsunuz? Sayın Gül, bundan biraz rahatsız olmuş.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye kişisel prestij kazanmak amacıyla gitti. Türkiye'nin bu geziyle bir şey kazandığına dair işaret yok."

-MHP'Lİ BÖLÜKBAŞI: "ADET YERİNİ BULSUN DİYE YAPILAN BİR ZİYARET"
MHP Milletvekili Deniz Bölükbaşı, Gül-Bush görüşmesine ilişkin olarak şunları söyledi :
"Basında çıktığı gibi bu ziyaret önemli, içerikli bir ziyaret değildi. Bush'un muhatabı Cumhurbaşkanımız değil. Bu bakımdan böyle adet yerini bulsun kabilinden yapılan bir ziyarettir. İçeriğinde hiç bir şey yok."

-ESKİ WASHİNGTON BÜYÜKELÇİSİ LOĞOĞLU: "YENİ SAYFA DEĞERLENDİRMESİ ABARTILI"-
ASAM Başkanı, eski Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu ise, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretinin, Kasım'dan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinden sonra PKK konusundaki olumlu gelişmeleri pekiştirdiğini belirtti. Loğoğlu, "Türkiye-ABD ilişkileri düze çıktı, yeni bir sayfanın açıldığı değerlendirmeleri hem abartılı, hem de erken buluyorum" dedi. Loğoğlu, şöyle devam etti:
"Ermeni tasarılarının önünün yapılan ortak çalışmaların neticesinde kesilmesi ve PKK konusunda işbirliği, Türk-Amerikan ilişkilerinde rahat nefes aldırmıştı. Bu bir başlangıçtır. Bu rahat nefesin kalıcı olması için; bir, PKK konusunda işbirliğinin devam etmesi lazımdır, iki, Ermeni tasarılarının tekrak mühtemelen gündeme geleceğine gore bir öncekinden gösterilen dayanışma ve işbirliğinin o seferde de gösterilmesi lazım."

Reklam
Reklam

-DTP'Lİ HASİP KAPLAN: "SÖYLEMLERİN ÖNCEKİLERDEN FARKI YOK"
DTP Milletvekili Hasip Kaplan da, "Daha önceki Başbakan'ın Washington görüşmelerinin devamı niteliğinde. Tamamen Ortadoğu ve Irak'taki yakın zamanındaki politikalar çerçevesinde yapılan bir görüşme. Söylemlerin öncekilerden çok farklı bir boyutu yok" dedi.