"Gül'ün anayasa hakkında konuşmaya hakkı yok”

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ‘rektör atamalarına’ işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa, hukuk, reform gibi konularda konuşma hakkı olmadığını söyledi.

ANKARA (ANKA) - DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ‘rektör atamalarına’ işaret ederek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Anayasa, hukuk, reform gibi konularda konuşma hakkı olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, "Bu Meclis'e yeni bir Anayasa yapmak yakışırdı ama çeşitli sebeplerden dolayı bu fırsat kaçırıldı" sözleri, siyaset çevresinde yankı buldu. DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, ANKA’ya yaptığı açıklamada, Gül’ün sözlerinden anlam çıkaramadığını ifade ederek, Parlamento yasama dönemi sürecinde iken Anayasa değişikliği fırsatının kaçmayacağını vurguladı. “Parlamento yasama dönemi içinde Anayasa da değiştirir, yeni yasa da yapar. Cumhurbaşkanının amacının ne olduğunu bilemiyorum” diyen Cindoruk, rektör atamalarına işaret ederek, “Cumhurbaşkanı ne var ki önce kendi tasarruflarını gözden geçirmeli” diye konuştu. Cindoruk, “Cumhurbaşkanı tek tip rektör atamalarını sürdürüyor, hukuka aykırı, kazanılmış hakları saymayan ve sonuncu olmuş rektör adaylarını rektör tayin ediyor, ideolojisini gerçekleştirecek üniversiteler arıyor. Bence bu Cumhurbaşkanımızın, Anayasa, hukuk, reform gibi konularda konuşma hakkı yok. Kendi tasarruflarını evvela hukuka ve Anayasaya uygun hale getirmeli, hakkaniyete uygun hale sokmalı. Rektör ve dekan kıyımı yapıyor. Tamamen keyfi bir şekilde kendisine verilmiş hukuki bir hakkı, fuzuli tasarruflarla kullanıyor. Aslında rektör atamalarının Cumhurbaşkanına bırakılmasının sakıncalarını ortaya koyuyor. O nedenle Cumhurbaşkanının bu sözlerini ciddiye almıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

-GÜL’ÜN SÖZLERİ VAKİT GEÇİRMEK İÇİN BAHANE-

AKP iktidarını yenilenen Anayasadan ‘korkmakla’ suçlayan Cindoruk, Cumhurbaşkanı Gül’ün sözlerinin de vakit geçirmek için bir bahane olduğunu söyledi. Cindoruk şöyle devam etti:

“Anayasa ilgili değişiklikler ve yenilemeler yapmak mümkün. Hiçbir Anayasa, yepyeni değildir, Anayasalar birbirlerinin benzeridir. Ama onları demokratik yapan içinde bulunan yasakları kaldırmakla ve yeni kurumlar kurmakla mümkün olur. Ben buna hep ‘yeniden Anayasa’ diyorum, Anayasa yenilemesi hep sürer, bu bir süreçtir, Anayasalar gelişir. Bunu bu kadar mühimsemelerinin nedeni iktidarda olanların yenilenen Anayasadan korkmalarıdır. Ellerindeki ipleri kaçırmamaya çalışıyorlar, hesapları; tek tip devlet, tek tip rektörlük, tek tip bir Cumhuriyet ve demokrasi. Onun için Anayasadan kaçıyorlar bu da yeni bir bahane, vakti geçirmek için…”