Uzun bir süredir tartışmalara neden olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresiyle ilgili düğüm çözüldü.
[
****](https://www.mynet.com/ilicak-erdogan-koske-gul-basbakanliga-110100636171)
[
****](https://www.mynet.com/hamzacebi-kamuda-kazanilmis-hak-olmaz-110100636169)
Anayasa Mahkemesi heyeti, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu için açılan davayı esastan görüşmek için bu sabah saat 09.30’da toplandı. Yüksek Mahkeme, öğle saatlerinde kararını açıkladı.
Mahkeme heyeti, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 7 yıl olduğuna oy çokluğuyla karar verdi. Kararda, Gül'ün 2. kez aday olabileceği de belirtildi.
Yüksek Mahkeme, geçici 1. maddenin ikinci fıkrasındaki, ''31 Mayıs 2007 tarihli ve 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce seçilen Cumhurbaşkanları, iki defa seçilememeleri kuralı dahil, Anayasa'nın değişiklik öncesi hükümlerine tabidir'' ibaresini iptal etti.
Heyet, ''Onbirinci Cumhurbaşkanının görev süresi yedi yıldır'' hükmünün de aralarında bulunduğu diğer düzenlemelerin iptal istemlerini ise reddetti.
Gül'ün görev süresinin 7 yıl olacağına ilişkin hükmün iptal isteminin reddi kararına üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Osman Paksüt ve Zehra Ayla Perktaş karşı oy kullandı.
CHP'nin iptalini istediği diğer hükümler oybirliğiyle reddedilirken ''seçimin geri bırakılması'' başlıklı 5. maddesinin iptali isteminin reddine üye Osman Paksüt'ün karşı oyuyla karar verildi.
YENİ TARTIŞMA: ADAY OLACAK MI?
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin kararı Ankara'da yeni bir tartışmayı alevlendirdi:
Abdullah Gül, ikinci kez Cumhurbaşkanı adayı olacak mı?
Anayasa Mahkemesi'nin bugün verdiği karar, Gül'ün istemesi halinde ikinci kez Cumhurbaşkanlığı için aday olabilmesinin önünü açtı.
Ancak Yüksek Mahkeme'nin bu kararının yanlış olduğunu düşünenler de var. Anayasa hukukçusu Prof. İbrahim Kaboğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 7 yıl olarak karara bağlamasının Gül'ün aday olup olmasını da etkilemesi gerektiğini vurguladı. Prof. Kaboğlu, "Anayasa Mahkemesi Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirlediğine göre, Cumhurbaşkanı seçilme döneminde geçerli olan kuralları ele almış olmalı. O kurallara göre Cumhurbaşkanı bir kez seçilebilir idi. Ancak mevcut kararda, Gül 7 yıl görevden sonra ikinci kez seçilebilecek. Anayasa Mahkemesi 5 artı 7 yıl sonucuna nasıl ulaştı, bunu görmek için gerekçeli kararı beklemek gerekiyor. Bu karara nasıl vardıklarını hukukun genel ilkeleri açısından merak ediyorum" dedi.
CHP'li Akif Hamzaçebi ise kararı, "kamu hukukunda kazanılmış hak olmaz" sözleriyle değerlendirdi.
MHP'li Oktay Vural da "bu kararla yeni pazarlıklar başlayacak" yorumunu yaptı. Vural, "Bir siyasi partinin iç dengeleri açısından hukuku kullandığını görüyoruz. Bakalım hangi pazarlıklar yapılacak? 5 mi, 7 yıl tartışmaları bitti, şimdi Cumhurbaşkanı adayı kim olacak senaryoları başlayacak. Bunlar, geleceği düşünmeyen Ak Parti zihniyetinin yönetim ve hukuk yapma anlayışını yansıtmaktadır" dedi.
SEÇİM 2014'TE
Kararın ardından 2014 yılının Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak. Abdullah Gül de adaylar arasında yer alabilecek.
Raporunu geçtiğimiz günlerde açıklayan Raportör Ali Rıza Çoban, başvurunun reddi yönde görüş bildirmişti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2007 yılında yapılan seçimlerde bir kereye mahsus 7 yıllığına seçilmişti. Ancak 2010 yılında yapılan Anayasa değişikliğiyle Cumhurbaşkanı'nın görev süresi, "5+5" şeklinde düzenlenmişti.
CHP, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.