Gül'ün Irak gezisinde Erbil yer almıyor

BAĞDAT (İHA) - Irak'a yapacağı tarihi ziyareti önümüzdeki günlerde gerçekleştirmesi beklenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bu gezide Erbil'e geçmesinin beklenmediği bildirildi.

Gül'ün tarihi Bağdat ziyareti için yoğun bir hazırlık dönemine giren Maliki hükümeti, Cumhurbaşkanı'nın başkentin dışında bir başka kente geçme olasılığının bulunmadığını duyurdu. Gül'ün ziyaretinde Bağdat'tın dışında başka bir kente planlı bir takvimin bulunmadığını açıklayan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ali el-Dabbağ, "Sayın Abdullah Gül Irak ziyaretinde kendisini ikinci ülkesinde hissedecek" diye görüş belirtti.

Reklam
Reklam

Dabbağ, Ankara'dan kendilerine şu an için Bağdat'ın dışında bir programın bildirilmediğini kaydederek, "Gül bu ziyarette yalnızca Bağdat'tı ziyaret edecek. Kuzey Irak da dahil başka vilayetlere gitmesi söz konusu değil. Sayın Abdullah Gül Basra ve Necef'e gitmek isterse biz elimizden gelen her misafirperverliği sergileriz" açıklamasında bulundu.

Bağdat ve Ankara'nın iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda büyük mücadeleler verdiğini de ifade eden sözcü, "Türkiye ile Irak arasındaki dostluk ilişkisi, tüm dünyaya örnek gösteriliyor. Türkiye Irak için Avrupa'ya açılan tek kapı. Irak da Türkiye için Körfez ülkelerine açılan en önemli kapıdır. O nedenle iki ülkenin bölgedeki konumu çok önemli. İkili ilişkilerin yanında ekonomik ve stratejik ilişkiler kuruyoruz. Gül'ün ziyaretinde bu konular da masaya yatırılacak. Özellikle de enerji,
ticari ve ulaştırma gibi konular" dedi.

BAĞDAT'TAN ANKARA'YA KALABALIK BİR HEYET GİDİYOR

Irak olarak terörle mücadele konusunda da her zaman Türkiye'nin yanında yer aldıklarını vurgulayan Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ali el-Dabbağ, PKK konusunda Türkiye'nin beklentilerine yönelik tüm gayreti göstereceklerini de belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayındaki Bağdat ziyareti sırasında imzalanan ve iki ülke sınırındaki tampon bölgede serbest Pazar bölgesinin önünü açan "Yüksek Düzeyli Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi" belgesine de değinen Dabbağ, bu konuda Bağdat'tan Ankara'ya yılbaşından önce bazı bakanların giderek çalışmaları hızlandıracağını söyledi.

Reklam
Reklam

Sözcü, "Söz konusu konseyin faaliyetleri durmuş değil. Yılbaşından önce yüksek düzeyden bir heyet, Ankara'ya giderek bu konu üzerinde çalışmalar yapacak. Aramızda yapılacak çok yönlü işler var. Bunlar su, enerji, güvenlik ve ulaştırma gibi faaliyetler. Çalışmalarımız neticesinde iki taraf arasındaki Gümrük Kapısı'nda yürütülen çifte verginin ortadan kaldırılması konusunda da bir mutabakata vardık. Bu vesileyle ticari hacmi genişletiyoruz. Türk Hava Yolları Bağdat'a direk uçuşlarını başlattı. Bu faaliyet ve yapılanma taraflar arasındaki hızlı ilerlemenin bir ürünüdür" dedi.

Erdoğan'ın 10 Temmuz'daki Bağdat ziyareti sırasında imzalanan, "Yüksek Düzeyli Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi" belgesinde, iki ülke başbakanları bulunuyor. İki başbakanın altında bakanlar düzeyinde bir mekanizma bulunan konseyin, diplomasi, güvenlik, enerji ve ekonomi konularında iki ülkenin işbirliği ve bütünleşmesi amacıyla yılda en az 3 kez toplanması öngörülmüştü.