“Gül'ün ziyareti İngiltere için fırsat”

-The Telegraph, Gül’ün İngiltere ziyaretinin, Batı ile Orta Doğu arasında köprü olan bir ülke olarak, İngiltere’ye bağlarını güçlendirme fırsatı sağladığını belirtti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İngiltere ziyareti İndiliz basınında geniş yer aldı. The Telegraph, Gül’ün İngiltere ziyaretinin, Batı ile Orta Doğu arasında köprü olan bir ülke olarak, İngiltere’ye bağlarını güçlendirme fırsatı sağladığını belirterek, Türkiye’nin, Müslüman dünyasına bir örnek olduğunu ve bölgede istikrarın gücü olarak hareket etme potansiyelinin küçümsenmemesi gerektiğini kaydetti.

Daily Telegraph, “Türkiye, Müslüman dünyasına bir örnek” başlıklı baş yazısında, Gül’ün İngiltere ziyaretinin, Batı ile Orta Doğu arasında köprü olan bir ülke olarak, İngiltere’ye bağlarını güçlendirme fırsatı sağladığını belirterek, birçok Arap devletinin ciddi siyasi rahatsızlıklar yaşadığını, Türkiye'nin bölgede istikrarın gücü olarak hareket etme potansiyelinin küçümsenmemesi gerektiğini savundu.

Reklam
Reklam

-“TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞME YOLUNDA DEV ADIMLAR ATIYOR”-

Haberde, Türkiye’de yaşanan 1980 askeri darbesine dikkat çekilerek, Türkiye'nin geçmişte siyasi çalkantılar yaşadığını, ancak son zamanlarda modern demokratik bir devlet olma yolunda dev adımlar attığı ifade edildi.

AKP’nin sosyal ve ekonomik ilerlemeyi elde etmek için İslam ve laikler arasında iddia edilen rekabette doğru denge arayışında olduğunu savunan gazete, bazı analistlerin, Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın en büyük ekonomiye sahip on ülkesinden biri olacağı tahmininde bulunduklarını vurguladı.

-“TÜRKİYE’NİN BAŞARISI BİR MODEL OLARAK HİZMET ETMELİ”

Telegraph, "Bu ılımlı İslam devletinin hızlı bir ekonomik büyümeyi sağlamakta ve İslam'ın demokrasiyle uyumluluğunu kanıtlamakta sağladığı başarı, kesinlikle Müslüman dünyasında başka ülkelerde de demokrasi yanlısı kesimlere bir model olarak hizmet etmeli" yorumunu yaptı.

-“BAŞ GÜNDEM MADDESİ AB”-

Haberde, "Bu başarılar şüphesiz Türkiye'nin AB’ye üyelik davasını güçlendirecektir" ifadeleri kaydedilerek, bu konunun Gül'ün Başbakan Cameron'la yapacağı görüşmenin baş gündem maddesi olacağı belirtildi.

Reklam
Reklam

-“CAMERON, İSRAİL KONUSUNDA BASTIRMALI”-

"Euro bölgesindeki kriz çözülene kadar üyelik konusunda ciddi bir müzakere muhtemel olmamasına rağmen, değerli bir müttefik olarak kaldığının Türkiye'nin güvenini tazelemek Batı'nın çıkarına" yorumunu yapan Telegraph, Başbakan Cameron’ın, görüşmesi sırasında Cumhurbaşkanı Gül'ü İsrail'le gerilen ilişkileri onarması için “bastırması” gerektiğini yazdı.(ANKA)