Gülünç, sıfat türünde bir kelimedir. Ciddiyetten uzak, komik, eğlenceli ya da tuhaf olan her şey için kullanılabilir. Bir kişi, bir durum, bir olay, bir nesne gibi her şey gülünç olarak ifade edilebilir. Halk arasındaki günlük kullanım dilinde sıkça karşılaşılır.
Gülünç, güldüren bir olay ya da durum için veya tuhaf gelen şeyler için en çok kullanılan kelimelerden biridir. Gülünç eş anlamlısı olan kelimeler de çeşitlilik gösterir. Matrah, tuhaf, komik kelimeleri gülüncün eş anlamlıları arasındadır.
Türk Dil Kurumu gülünç kelimesi için sıfat türünde tek bir tanım yapar. Bu tanım ve bu tanım için verilen örnek cümle şu şekildedir:
Komik, tuhaf, komik, rezil, matrak, kepaze, eğlenceli kelimeleri gülünç kelimesi yerine geçebilir. Ancak cümle içinde gülünç kelimesinin hangi anlamda ve hangi amaçla kullanıldığı bilinmelidir.
Bir kelimenin anlamını pekiştirmek için kullanılabilecek en iyi yöntemlerden biri de o kelimeyi bir cümle içinde kullanmaktır. Bu yöntem ile o kelimenin doğru eş anlamlısı olan kelimeyi tespit etmek de mümkün olacaktır.
Dilimizde bir kelimenin birden fazla anlamı olabilir. O kelimenin hangi amaçla hangi anlamı ile kullanıldığını anlamak için yer aldığı cümlenin bütününe bakmak doğru olacaktır.
Gülüncün eş anlamlısı olan kelimeler ile ve gülünç kullanılarak kurulan bazı örnek cümleler şu şekildedir:
Partide ayağı takılıp bir düştü görmeliydin, rezil oldu.