ANKARA (ANKA) - Yazıcı, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın soru önergesine verdiği yanıtta, 9 yılda Müsteşarlık denetim elemanlarınca yaklaşık 12 bin adet denetim raporu düzenlendiğini, idari ve diğer pozisyonlarda çalışan toplam 259 personel hakkında soruşturma izni verildiğini kaydetti. Yazıcı, “Haklarında adli ve idari makamlarca yürütülen soruşturma sonucunda, görevi başında kalmasının sakıncalı olduğu sonucuna varılan personelden halen idari görev yürüten personel bulunmamaktadır” dedi.
Devlet Bakanı Hayati Yazıcı MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın yolsuzluklar nedeniyle görevden alınan kamu görevlilerine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakan Yazıcı 2002-2011 yılları arasında Gümrük Müsteşarlığı denetim elemanlarınca yaklaşık 12 bin adet denetim raporu düzenlendiğini belirterek söz konusu raporlar kapsamında rüşvet ve yolsuzluklarla Mücadele Kanunu hükümlerine temas eden olaylarla ilgili olarak tespitler yapıldığını söyledi. Kanunlara aykırılık teşkil eden hususlar arasında; evrakta sahtecilik, kıymet kaçakçılığı, ihracat kaçakçılığı gibi konuların yer aldığını belirten Bakan Yazıcı “Müsteşarlığımız denetim elemanlarının, gerek alınan ihbar ve duyumlar, gerekse rutin denetim programları kapsamında yaptıkları denetimler sonucunda hazırlanan raporlar gereği yapılmak üzere ilgili ve gerekli adli ve idari mercilere intikal ettirilmektedir. Denetim elemanları tarafından hazırlanarak içeriği nedeniyle adli mercilere intikal ettirilen raporlara ilişkin işlemler adli mercilerce incelenip sonuçlandırılmaktadır” dedi.
2002-2011 yılları arasında Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında Gümrük Müsteşarlığında idari ve diğer pozisyonlarda çalışan toplam 259 personel hakkında soruşturma izni verildiğini belirten Bakan Yazıcı şu bilgileri verdi:
“Müsteşarlığımız denetim birimlerince yürütülen her tür denetim, inceleme ve soruşturma sonucu hazırlanan raporlar, rapor içeriğinin niteliğine göre, Müsteşarlığımızın ilgili birimlerinde değerlendirilmiş veya ilgili Bakanlık ve kurumlara, adli takibatta bulunulması için görevli ve yetkili DGM ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilmiştir. Haklarında adli ve idari makamlarca yürütülen soruşturma sonucunda, görevi başında kalmasının sakıncalı olduğu sonucuna varılan personelden halen idari görev yürüten personel bulunmamaktadır.”
Bakan Yazıcı, soru önergesinde konu edilen yıllar itibariyle 1 personelin adli yargı sonucuna, 225 personelin de idari soruşturma sonucuna göre olmak üzere toplam 226 Müsteşarlık personelinin memuriyetine son verildiğini bildirdi.