Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Kariyer meslek olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ''Kariyer meslek olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım. Hazırladığım tasarıyla bu alandaki süreyi kısaltıyoruz” dedi.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin (İGMD) liderliğinde Türkiye çapında faaliyet gösteren 5 Gümrük Müşavirliği Derneği’nin bir araya gelerek hazırladığı “Gümrük Müşavirleri Etik Değerler Beyannamesi”, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın katıldığı törenle imzalandı. 26 Ocak Dünya Gümrük Günü’nde İstanbul Grand Cevahir Otel’de düzenlenen imza töreninde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bürokratlarının yanı sıra iş dünyasının önemli isimleri ve STK temsilcileri de katıldı.

Reklam
Reklam

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Gündüz, yaptığı konuşmada, “Hayata geçirilen ve oldukça ve oldukçada başarıyla yürüyen, Gümrükte uzlaşma yönetmeliği mevzuatıyla bugünden itibariyle son 36 bine yakın İhtilaf Dosyası Beyannamesi üzerinden 4 binin üzerinde uzlaşma gerçekleşmiş ve bu uzlaşma toplantılarında yaklaşık yüzde 90 civarında netice uzlaşmayla sonuçlanmış olduğunu öğrenmiş olduk. Bu da ayrıca sevinç ve gurur kaynağıdır. Çünkü teşkilatımız mükellefle barıştı ve uzlaştı. Vergi tahsilâtı hızlandı, ihtilaf sayısı azaldı. Hem idarecilerin iş yükü düştü, hem de idari yargının işleri hafifletilmiş oldu” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'yi en kolay ve güvenli ticaretin yapıldığı hale getirmeyi hedeflediğini belirterek, bakanlık olarak süreci yakından takip ettiklerini anlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yeni yapılanmasıyla daha da güçlü, etkin görevler üstlendiğini ifade eden Bakan Yazıcı, ''Bir taraftan beşeri, bir taraftan gümrük sahalarında dünyanın kullandığı tüm imkanları kullanıyor, her konuyla ilgili paydaşlarımızı dinliyoruz. Bunun en yakın örneğini yeni TTK sürecinde gördünüz. Dış ticaretin bir yerinde ticaret erbabı varsa, diğer tarafında gümrük müşavirleri, öbür yanda kamu ayağı var. İşlemlerin doğru cereyan etmesi, vatandaşın daha fazla hizmet almasına kaynak sağlar. Gümrüklerin eski tarihini dikkate aldığınızda, var olan algıyı da birlikte değiştiriyoruz. Bunu daha iyi hale getirmek noktasında hem gümrük müşavirlerinin, hem ticaret erbabının ve bakanlık olarak bizlerin büyük bir görevi var. Hassasiyetle çalışmaları sürdürüyoruz. Bizim işimiz hizmet üretmektir. Biz, vatandaşın önündeki engelleri kaldıracağız. Bu insanlar, ürettiklerini dış pazarda satmak suretiyle ülkeye katma değer sağlıyorlar'' dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Yazıcı, bunların önündeki engeli kaldırmanın, sağlayacakları katma değere katkıda bulunmak demek olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

''Hizmet üretirken herhangi bir kamu görevlisinin, müşavirin ya da bu işler tek taraflı olmaz. Ticaret erbabının bir diğer arkadaşına oranla kural ihlali yaparak avantajlı duruma geçmeye çalışması noktasında toleransımız sıfırdır. Böyle bir şey vakıf olduğunda böyle bir iddianın kanıtlarıyla, belgeleriyle ortaya konulması halinde kim olursa olsun sıfır toleranslar bakar hak ettiği neyse onu yaparız. Özellikle bölge müdürlüklerindeki arkadaşlarımıza şunu söylüyorum; mahiyetinde bu bakışımıza aykırı uygulamalar varsa, böylesi uygulamalara yeltenenler olursa ya mahiyetinize hâkim değilsiniz, yada ortaksınız. Bunun başka izahı yok.''

''Türkiye, AB'nin adeta üyesi haline gelmiştir” diyen Bakan Yazıcı, ‘Yetkilendirilmiş Yükümlü’ gibi 4 önemli projenin lansmanını yaptıklarını anlattı. Yazıcı, ''Türkiye bu önemli uygulamayı hayata geçirmek suretiyle yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasına paralel yerinde gümrükleme uygulaması ile biz adeta gümrükleri işletmeye taşıdık'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yetkilendirilmiş Yükümlü statüsünü alamayanların, daha kolay ihracat yapabilmek için izinli gönderici yolunu kullanabileceklerini ifade eden Yazıcı, ''Yıllardır Türkiye Avrupa Birliğine üye olma çerçevesinde müzakere sürdürüyor. Ortak Transit sistemiyle Türkiye, AB'nin adeta bir üyesi haline gelmiştir. 2009 yılından itibaren yetkilendirilmiş müşavirlik uygulamasını da devreye koymuştuk. Bu sene ilk defa yetiştirebilirsek Gümrük Ticaret Konseyi toplantısını yapmaya çalışacağız. Bu konsey ilk defa TTK'da yer aldı. Bu konsey içerisinde 5 tane gümrük müşavirliği derneğinin de temsilini sağlayacak şekilde düzenlemeye gidildi. Gümrükte de uzlaşma müessesi getirdik. Gümrük müşavirleriyle ilgili görüşüm değişmedi. Gümrük müşavirliği kariyer mesleğidir. Gümrük müşavirlerinin oda taleplerini başka meslek mensuplarıyla kıyaslamamak lazım. Mutlaka bir oda çatısı altında bir meslek örgütü olarak yapılanmasında yarar olduğu kanısındayım'' diye konuştu.

“MÜŞAVİRLİK İÇİN ÖNGÖRÜLEN 6 YILLIK SÜREYİ KISITLIYORUZ”

Reklam
Reklam

Bakan Yazıcı, bir eşyanın gümrüklerden giriş çıkışını gümrüklerden ek maliyet yaratmadan geçmesi için çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2012 yılı içinde 2 bin küsur yeni eleman takviye edildi. Şimdi 1500-1700 kişi alıyoruz. Biz bunları KPSS'den en az 70 puan almasını istiyor, bir de mülakata tabii tutuyoruz. Bizi mülakatlar için eleştirenler var. Bakanlığın elemanları bilgili, donanımlı, temsil kabiliyetine haiz, keskin zekalı bireylerden oluşsun. Bunun planı yapıldı, sınavlardan sonra takdim edeceğiz. 'Kariyer meslek' olarak nitelediğim gümrük müşavirliğine geçiş süreci için öngörülen 6 yıllık sürenin çok fazla olduğu kanısındayım. Hazırladığımız tasarıyla bu alandaki süreyi kısaltıyoruz. Süreleri bu kadar uzun tutarsanız çok nitelikli insanlar bu kadar uzun süre müşavir olmayı beklemez. Müşavirlik nitelikli insanların daha çok rağbet etmesi için böyle bir düzenleme getiriyoruz.''

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: