Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yerinde gümrükleme uygulamasıyla her tesisi bir gümrük haline getireceklerini...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yerinde gümrükleme uygulamasıyla her tesisi bir gümrük haline getireceklerini belirterek, "Zihinlerdeki kalıpları kırıyoruz. Günümüzde ticaretin kolaylaştırılması, ekonomik kalkınma için hayati önem arz ediyor" dedi.

Bakan Yazıcı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, "Kolay ticaret, büyük Türkiye" hedefli projeleri kapsamında ihracata önemli katkı sağlayacak olan "yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması" ve Türk ticaretini kolaylaştıracak diğer projelerin tanıtımı için Bursa'ya geldi. Hedeflerinin, Türkiye'nin ticaretin en kolay ve güvenli şekilde yapıldığı bir ülke olmasını sağlamak olduğunu belirten Yazıcı, günümüzde ticaretin kolaylaştırılmasının ekonomik kalkınma için hayati önem arz ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Lojistik Performans Endeksi’ne göre, Türkiye'nin “gümrük işlemlerinin verimliliği” alanında 2012’de 2010’a göre 14 sıra yükselerek 3,16 puanla 155 ülke arasında 32’inci sırada yer aldığını anlatan Yazıcı, "Başlattığımız yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasıyla gümrüklerde bekleme süresini daha da azaltıyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 2023’e giden yolda büyük adımlar atıyoruz; zihinlerdeki kalıpları kırıyor, olaylara farklı yönlerden yaklaşıyoruz. Yaptığımız iş ve sorumluluk alanlarımızla ilgili büyük hayallerimiz, büyük hedeflerimiz var. İhracatçımızın gümrük işlemlerini kendi tesisinde yaptığı bir Türkiye. Firmalarımızın mallarını TIR'lara yükleyip gümrüklere uğramadan doğrudan sınırı aşarak yurt dışındaki müşterilerine ulaştırabildiği bir Türkiye. Gümrüklerde TIR kuyruklarının olmadığı, işlemlerin bürokrasiye takılıp yavaşlamadığı bir Türkiye hedefliyoruz. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak 'en kolay, en güvenli ticaret' vizyonu doğrultusunda, 'Kolay ticaret, büyük Türkiye Projelerimizi hayata geçiriyoruz. Dış ticaret erbabımızın gümrüklerdeki işlemlerini kolaylaştıracak ve işlem sürelerini kısaltacak, maliyetleri düşürecek yeni bir uygulamayı daha başlatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bugün burada, iş dünyamızın heyecanla beklediği ve gümrüklerde devrim olarak nitelendirilen yetkilendirilmiş yükümlü, ihracatta yerinde gümrükleme ve izinli gönderici uygulamalarını tanıtacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yetkilendirilmiş yükümlünün, kurallara uyan, kayıtları düzenli ve izlenebilir olan, kendi öz denetimini yapabilen, mali yeterliliğe ve yeterli güvenlik standartlarına sahip firmalar ile gümrük idaresi arasındaki stratejik bir iş birliği girişimi olduğunu kaydeden Yazıcı, "Bu statü, güvenilirliğin devlet tarafından onaylanmasıdır. Biz firmalardan kurallara uymalarını, şeffaf olmalarını ve kendi kendilerini kontrol altında tutmalarını istiyoruz. Karşılığında onlara güven duyuyor, işlemlerini hızlı ve kolay yapmalarını sağlıyoruz. Yetkilendirilmiş yükümlülerin eşyası, diğer firmalara göre gümrük idaresince daha az kontrole tabi tutulacaktır. Kontrol edilmesi gerektiği durumda, öncelikli olarak kontrol edilecektir. Gümrüğe diğer firmalara göre daha az bilgi vereceklerdir. Yerinde gümrükleme ve izinli gönderici haklarından sadece yetkilendirilmiş yükümlüler faydalanacaklar. Halihazırda uygulanan diğer tüm kolaylaştırmalardan da yararlanacaklar. Yetkilendirilmiş yükümlüler ve onaylanmış kişiler için başlatılan ihracatta kağıtsız beyanname uygulamasını, yetkilendirilmiş yükümlüler için ithalatta başlattık. Bu düzenleme sayesinde yetkilendirilmiş yükümlüler ithalat ve ihracat beyannamesi eki belgeleri kağıt ortamında gümrük idaresine sunmayacak, gerekli görüldüğünde gümrük idaresine ibraz edilmek üzere muhafaza edeceklerdir. Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünü alan bir firma, güvenilir olduğunu, dürüst iş yaptığını tüm dünyaya ilan ediyor demektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bu uygulama ile müşterileri nezdinde güven tesis edileceğini, belirsizlik ortamı ve pazar kayıplarının ortadan kalkacağını anlatan Bakan Yazıcı, kimlerin yetkilendirilmiş yükümlü statüsüne sahip olabileceğini ise şöyle açıkladı:

"Güvenilir, ticari kayıtları düzgün izlenebilir olan, mali yapısı taahhütlerini karşılamaya yeterli, emniyet ve güvenlik kriterlerini sağlayan, en az üç yıldır faaliyette bulunan, Türkiye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşları bu statüyü almaya hak kazanacaktır. Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası almak isteyen firmalar, öncelikle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bölge müdürlüklerine başvuracaklar. Gerekli şartları taşıyıp taşımadıkları kâğıt üzerinde, verdikleri belgeler nezdinde incelenecektir. Sertifika alarak yetkilendirilmiş yükümlü olan firmalar süresiz olarak bu hakka sahip olacak. Belgeyi bir kere aldıktan sonra firmalar istediği gibi hareket edecek, kimseye hesap vermeyecek zannedilmesin. Firmalar düzenli olarak izleyeceğiz. Kural ihlali yapan firmalara müeyyideler uygulayacağız. Gerekirse belgelerini iptal edeceğiz. Bu statüde nihai hedef, bütün dünyada güvenilir firmalardan oluşan 'uluslararası güvenli ticaret ağı'nın oluşturulmasıdır. Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, başta Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika, Güney Kore ve Japonya olmak üzeredünyanın 46 ülkesinde geçerlidir."

Reklam
Reklam

"UYGULAMANIN GETİRDİĞİ EN BÜYÜK YENİLİKLERDEN BİRİ YERİNDE GÜMRÜKLEME"

Yetkilendirilmiş yükümlü uygulamasının getirdiği en büyük yeniliklerden birinin de yerinde gümrükleme olduğunu anlatan Bakan Yazıcı, şunları söyledi:

"Yerinde gümrükleme ile öncelik ihracatta olmak üzere, her tesisi bir gümrük haline getiriyoruz. Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde gümrük işlemlerinin yüzde 70’inden fazlası, yerinde gümrükleme uygulaması çerçevesinde yapılmaktadır. Yerinde gümrükleme uygulamasını öncelikli olarak ihracat işlemleri ile başlatıyoruz. İthalatta yerinde gümrükleme uygulamasını bu yıl sonunda başlatacağız. Yerinde gümrükleme, “güvenilir” olduğu onaylanmış firmaların mallarına ilişkin gümrük işlemlerinin, gümrük idaresi yerine firmanın kendi tesislerinde yapılmasıdır. Tabii ki bizim görevlilerimiz yapılan işlemleri zaman zaman kontrol edecekler. Gümrükleme alanıyla ilgili sürekli görüntü kaydının olması gibi güvenlik kriterlerini içeren şartlar getiriyoruz. Yerinde gümrükleme ile ihracatçımız artık gümrük işlemlerini yapmak için gümrüğe gitmeyecek. Kendi iş yerini, fabrikasını, deposunu gümrük işlemlerinin yapıldığı mekan olarak kullanacak. Eşyasını doğrudan müşterilerine gönderecek. Tüm gümrük işlemlerini ve gümrük idarelerimizi sürekli değerlendirmeye tabi tutuyoruz. Nereden, hangi aracın veya eşyanın ne kadar zamanda geçtiğini biliyoruz. Bir yandan rüşveti, yolsuzluğu, kaçakçılığı önlemek için çalışıyoruz. Diğer yandan, ticaret erbabımızın iş ve işlemlerini hızlandırıyoruz. Bazı gümrük idarelerimiz çok yoğun. Şu anda Halkalı Gümrük Müdürlüğümüzde bir TIR'ın kuyrukta ortalama bekleme süresi 6 ila 12 saat arasında değişmektedir. Bu sürenin hem maliyetleri yükselttiğini hem de siparişlerin zamanında teslim edilmesini zorlaştırdığını biliyoruz. İşte yerinde gümrükleme bu beklemeleri önlemek için atılan önemli bir adımdır. Yerinde gümrükleme ile artık TIR'ların katettikleri yol, gümrüğe gitmedikleri için kısalıyor. TIR'ların gümrüklerde boş yere beklemesi bitiyor. Teslimat daha hızlı yapılabildiği için işlemler hızlanıyor, daha çok sipariş alınabiliyor. Tüm bunlar maliyetleri azaltacak ve ihracatçımızın rekabet gücünü artıracaktır. Firmalarımız dünya pazarlarına girerken artık daha avantajlı olacaklardır."

Reklam
Reklam

"Yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması, gümrükleme işlemleri için firmalarca yapılan ortalama 954 lira masrafın yüzde 90’ını ortadan kaldırmaktadır" diyen Yazıcı, "Böylece ticaret erbabı sevkiyat başına ortalama 861 lira tasarruf sağlamaktadır. Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip bir firma için bir konteyner ürünün gümrükleme ve nakliyesini ortalama yüzde 17,5 ucuzlatıyoruz. Bu tasarrufun ülke ekonomisine senede yaklaşık 900 milyon lira veya döviz bazında 500 milyon dolar getirisi olacaktır. Firmalarımız, gümrükleme işlemini kendi tesislerinde yapabildikleri için ihraç mallarını günün her saatinde yola çıkarabileceklerdir. Herhangi bir iç gümrüğe uğramadan, doğrudan sınıra giden bu araçlar alıcılarına en hızlı biçimde ulaşacaktır. İhracatçılarımızın sipariş karşılama hızları muazzam oranda artacak, beklemeden kaynaklanan giderler azalacaktır. Rekabet gücü daha yüksek, daha iyiyi daha ucuza ve hızlı şekilde teslim edebilen ihracatçılarımız, Türkiye ekonomisini 2023’e taşıyan lokomotifler olacaklardır. Yerinde gümrükleme yapmak isteyen bir firmanın, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olması ve en az 5 milyon dolarlık ihracat yapar aktifliği bulunması gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: