Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Taksim Gezi Parkı'nda yaşanan olaylara değinerek "Bu faturayı hep birlikte ödeyeceğiz" dedi.
Bakan Yazıcı, olayların yakın bir zamanda görüşülmeye başlanacak olan yeni anayasa çalışmalarını etkilemeyeceğini düşündüklerini kaydetti.
Bakan Yazıcı, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ı ziyaretinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yazıcı, Taksim Gezi Parkındaki olayların hatırlatılması üzerine “Biraz gezmeyin, düşünün’ derim. Türkiye 10 gündür akşam gezi, sabah gezi. Biz Türkiye’yi nereden aldık nereye getirdik. İnsan hakları, birey hak ve özgürlükleri bakımından nereden aldık nereye getirdik. 'Getirdik, bitirdik' demiyoruz, devam ediyoruz. Elbette Türkiye’yi demokratik hak ve özgürlükler bakımından standardı yüksek bir ülke haline getirmek bizim hedefimiz. Bunları hep birlikte yapıyoruz” dedi.
Vatandaşların, demokratik yollarla oluşturulmuş projelere duruşunun olabileceğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi: “Bunlara saygı duyarız. Ama hiç kimsenin, ‘bir hakkı icra ediyorum’ diyerek hak ve özgürlük kisvesi altında çalışanların çalışma hürriyetini, işletme sahiplerinin işletmelerini idame etme haklarını ortadan kaldıracak ve işine gidip gelme bakımından yolların açık olmasının gerekliliğini dikkate aldığınızda o ortamı ortadan kaldırma sonucunu doğuracak eylem icra etmelerini onaylamak mümkün değil. Herkesin duyarlı olması lazım. Umuyorum ki akliselim galip gelir."
FATURAYI HEP BİRLİKTE ÖDEYECEĞİZ
Sürecin arkasında kimlerin olduğunu söyledikleri zaman bazılarının alınganlık gösterdiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle konuştu: "Azıcık empati yapın, sitelere girip çıkıyorsunuz. İnterneti ve dijital ortamı izleyin, kimler bunu nasıl manipüle ediyor. Niye manipüle ediyor, kimlerin çıkarı var, kimlerin zararı var, olup bitenlerin Türkiye’ye faturasını parasal olarak ortaya koyun. Bu faturayı hep birlikte ödeyeceğiz. Nasıl geçmişte bu ülkede bankaları soydular, batırdılar, bunu millet ödedi. Bu süreçteki doğmuş olacak zararları, ekonomiye gelecek yükü hep birlikte ödeyeceğiz. Bunu, başkalarının amacına hizmet edecek bir şekle dönüştürmemek gerekir diye düşünüyorum”
Bakan Yazıcı, "Esnafın mağduriyetini giderme konusunda herhangi bir şey yapılacak mı" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Onu onlara sorun, ‘esnafın zararını kim ödeyecek’ diye. Onlara öncülük edenlere sorun. Elbette onlara sorun derken, bizim gündemimizde yok demiyorum. İşletmesini çalıştıramayan, orada çalışan insanların ücretini ödeyemez duruma gelen, kirasını ödemeyen, ticari giderleri karşılayamayacak duruma gelen insanların zararlarını kim nasıl ödeyecek? Onu sorun insanlara"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, olayların anayasa çalışmalarını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru üzerine de şunları söyledi: “Sanmam. ‘İstemezük’ tarzı Osmanlı döneminde de var. İnsanların hak arama özgürlükleri var ama bunun sınırı var. Sizin hakkınızı kullanma sınırı, başkalarının hak ve özgürlük alanına kadardır.”
Son olarak Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in İmralı heyetinde yer almadığı ve bunun çözüm sürecini olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru üzerine Bakan Yazıcı, Türkiye Cumhuriyetinin bir bakanı olduğunu ve bireylerin tutumları üzerinde konuşmayacağını söyledi.
Vali Erdoğan Bektaş da konuşmasında, “Kurtuluş Savaşı'nda önemli görevler almış önemli gümrük kapısıdır. İnebolu Gümrük Müdürlüğü önemli bir ithalat ve ihracat kapısı olarak göreve yapacak” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz