Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, dünya nüfusunun yüzde 22’sini oluşturan İslam ülkelerinin, 70 trilyon dolarlık dünya hâsılasının sadece yüzde 8,2’sini paylaştıklarını belirterek, “Bizler lüks tüketimin peşindeysek bunun hesabını veremeyiz” dedi.
Bakan Hayati Yazıcı, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası’nın 15. Yönetim Kurulu Toplantısı’na katıldı. Hilton Otel’de düzenlenen toplantıya Bakan Yazıcı’nın yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası Başkanı Saleh Abdullah Kadel ile Arap ülkelerinden çok sayıda kişi katıldı.
Toplantıda konuşan Bakan Hayati Yazıcı, Filistin - İsrail sorunu ortada dururken, hiçbir ülkenin tam anlamıyla refah ve istikrarı tesis edemeyeceğinin acı tecrübelerle sabit olduğunu belirterek, “Gün, ihtilafları çoğaltma değil, ittifakları güçlendirme günüdür. Gün, barış adına daha fazla emek sarf etme günüdür” diye konuştu.
Yazıcı, 70 trilyon dolarlık dünya hâsılasının yüzde 62’sini 1 milyar nüfusluk gelişmiş ülkelerin elinde tuttuğunu belirterek, “Bu hâsılanın yüzde34’ünü 5,7 milyar nüfusa sahip gelişmekte olan ülkeler, yüzde 4’ünü de 300 milyon nüfusa sahip geçiş aşamasında olan ülkeler almaktadır. En az gelişmiş ülke grubunda yer alan 850 milyon nüfusa sahip ülkeler ise, dünya hâsılasının sadece yüzde 1’ini paylaşmaktadır. 1,6 milyarlık nüfusu ile dünya nüfusunun yüzde 22’sini oluşturan İslam ülkeleri ise dünya hâsılasının yüzde 8,2’sini (yani 5,7 trilyon doları) paylaşmaktadır. Bizler lüks tüketimin peşindeysek bunun hesabını veremeyiz. Biz sadece kendi yakın çevremize bakıp hayatımıza devam edemeyiz” diye konuştu.
Müslüman ülkelerin kiminde kan ve gözyaşı durmazken, diğer bir kısmının ise açlıkla, fakirlikle mücadele ettiğini aktaran Bakan Yazıcı, “Öte yandan dünyanın en yüksek yıllık gelirine sahip olan ülkeler yine İslam ülkeleri. Komşusu açken tok yatmayanlar nerede? Bu coğrafyanın kaderi artık değişmeli. Hepimiz sorumluyuz. Şahit olduğumuz her kötülükle mücadele etmekle sorumluyuz” dedi.
Bakan Hayati Yazıcı, İslam ülkelerinin, 1,7 trilyon dolarlık ithalatın yüzde 80’ini diğer ülkelerden, ancak yüzde 20’sini İslam ülkelerinden gerçekleştirdiklerini de belirterek, “APEC ve AB gibi teşkilat üyelerine baktığımızda ise ithalatlarının yaklaşık yüzde 60’ını birlik içindeki ülkelerden gerçekleştirdiklerini görüyoruz. Türkiye olarak 2012 yılında ihracatımızın yüzde 36’ını yani 55,3 milyar dolarını İslam ülkelerine gerçekleştirdik. İthalatımızın ise yaklaşık yüzde 13’ünü yani 31,7 milyar dolarını İslam ülkelerinden yaptık” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin hızla büyüyen ekonomisiyle, Arap yatırımcılar için son derece kârlı imkânlar sunduğunu dile getiren Bakan Yazıcı, şunları söyledi;
“Son 10 yılda muazzam bir büyüme hızı yakalayan Türkiye, dünyanın en büyük 17’inci, Avrupa’nın en büyük 6’ıncı ekonomisi konumuna yükseldi. Küresel finans krizinden en hızlı çıkan ülkelerden biriyiz. OECD’nin yaptığı tahminlere göre Türkiye 2011-2017 yılları arasında yılda yaklaşık ortalama yüzde 6,7 büyüme oranı ile OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olacak. Türkiye olarak sağladığımız makroekonomik istikrar, güçlü kamu maliyemiz, güçlü bankacılık sistemimiz ve güçlenen piyasa ekonomimiz ile küresel krizden çok az etkilendik.2011 yılında 1 trilyon 298 milyar TL olan Gayrisafi Yurtiçi Hasılamızı 2012 yılında 1 trilyon 435 milyar TL olarak beklemekteyiz. 2013 yılında ise hedefimiz 1 trilyon 571 milyar dolardır.”
Bakan Yazıcı, dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin 2011’de bir önceki yıla göre yüzde 16,5 artışla 1 trilyon 500 milyar dolara yükseldiğini hatırlatarak, Türkiye’ye yabancı yatırım girişlerinin 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 76 artışla 15 milyar 900 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Bu rakam ile Türkiye’nin, dünya genelinde en fazla uluslararası doğrudan yatırım çeken 23’üncü ülke olduğunu ifade eden Yazıcı, “Batı Asya ülkeleri arasında en fazla Uluslararası Doğrudan Yatırım çeken ülke ise Suudi Arabistan’dır. Türkiye ise bu bölgede 2. sırada yer almıştır.Türkiye, Doğrudan Yabancı Yatırımlar Güven Endeksi’ne göre, 2012 yılında doğrudan yabancı yatırım için en cazip ülkeler listesinde 13. sırada yer almaktadır” şeklinde konuştu.
Gelecekte ekonominin merkezinin yine Asya olacağını belirten Bakan Hayati Yazıcı, “Bugün yaklaşık 36 trilyon dolar olan dünya toplam dış ticaret hacminin yüzde 24'ünü İpek Yolu ülkeleri gerçekleştirmektedir. Son 10 yılda bu ülkelerin ticaret hacmi 4 katına çıkmıştır. İpek Yolu Ülkeleri Arasındaki Ticaretin Kolaylaştırılması ve Geliştirilmesinde Gümrük İdarelerinin Rolünü arttırmak üzere ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi.
İslam ülkeleri ile de yeni yollar, yeni ticaret rotalarının belirlenmesi gerektiğini kaydeden Yazıcı, üretimin merkezinin doğuya kaydığını söyledi. Yazıcı, İslam ülkelerinin bu üretimden gerekli payı alması için erken hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz