Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı’nın Kadın İstihramının Artırılmasına Yönelik Faaliyetleri

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık çalışanlarının yüzde 25’inin kadın olduğunu, üst düzey yöneticilerde...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakanlık çalışanlarının yüzde 25’inin kadın olduğunu, üst düzey yöneticilerde ise bu oranın yüzde 10 olduğunu belirterek, “Bakanlık uzmanlarının yarıdan fazlası, yüzde 51’i kadındır; Yakında bakanlığımızı kadınlar yönetecek” dedi.

Bakan Yazıcı, TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’na katılarak, bakanlığının kadın istihdamının artırılmasına yönelik faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Anadolu’nun, kadınların yüzlerce yıldır ekonomik ve sosyal hayatın içinde olduğu bir coğrafya olduğunu anlatan Yazıcı, Ahi Evran-ı Veli’nin eşi Fatma Hanım’ın yüzyıllar önce kadınların ahilik ilkeleri çerçevesinde bir araya geldiği ve iktisadi faaliyetlerde bulunduğu Bacıyan-ı Rum (Anadolu Kadınları Birliği) teşkilatını kurduğunu söyledi. Anadolu kadınlarının ticarete çok yatkın olduklarını ifade eden Yazıcı, Anadolu’da yüzlerce yıldır kadınların satış yaptığı pazarlar bulunduğunu ve hala bu pazarların ürünlerinin tazeliğiyle tercih edildiğini anlattı. “Dolayısıyla bugün, kadınların iktisadi hayattaki yerini konuşurken, toplumumuzun gündemine yeni giren bir konudan bahsetmiyoruz” diyen Yazıcı, Anadolu topraklarında zaten var olan, ama zaman içinde etkisi zayıflayan bir girişimin söz konusu olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 2 milyon 50 esnaf ve sanatkar bulunduğunu bunların 191 bin 997’sinin kadın olduğunu bildiren Yazıcı, ayrıca 90 binen fazla tüccar kadın bulunduğunu söyledi. Bu rakamların, kayıtlı esnafların yüzde 10’luk kısmının, kayıtlı tacirlerin ise yüzde 6.5’lik bölümünün kadın olduğunu gösterdiğini belirti. Bakan Yazıcı, illere göre bakıldığında yüzde 10 rakamının üzerinde kalan 29 il bulunduğunu ifade ederek, bunların içinde yüzde 17’lik kadın esnaf oranıyla Uşak’ın birinci sırada yer aldığını söyledi. Ankara ve İstanbul’da kadın esnaf sayısının yüzde 10 olduğunu belirten Yazıcı, en az kadın esnaf bulunan illerin ise yüzde 1’lik oranla Batman ve Siirt olduğunu açıkladı.

“KADINLAR İÇİN EN BÜYÜK ZORLUK SERMAYEYE ULAŞMAK”

Ticari hayatta kadınlar için en büyük zorluğun sermayeye ulaşmak olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, bu konuda kadın kooperatiflerinin bir yöntem olarak önemine işaret etti. Kadın kooperatifçiliğinin Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren gelişen bir olay olduğunu belirten Yazıcı, bu kooperatiflerin ortaklarının yüzde 80 ile yüzde 1000’ünün kadınlar olduğunu söyledi. Yazıcı, mevcut durumda, kadın girişimciler tarafından kurulan 126 kooperatif bulunduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Bakanlığın ilişkili kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesindeki ‘Kadın Girişimciler Kurulu’ ve illerdeki İl Kadın Girişimciler Kurulları’nın kadın girişimciliğinin teşvik edilmesi amacıyla kurulduğunu anlatan Yazıcı, bu kurullarda yaklaşık 5 bin kadın girişimcinin faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

“UTANILACAK BİR DURUM”

Kurul’da, üye kadın girişimci sayısının 2013 yılının ilk 6 ayında 81 ilde 10 bin 500 üyeye ulaşılmasının hedeflendiğini belirten yazıcı, bu Kurul’un hayata geçirilmesi ile kadınlarda oda-borsa seçimleri konusunda farkındalık oluşturulduğunu söyledi. Yazıcı, oda- borsa meclislerine seçilen üye kadın sayılarının son dönemde yüzde 300 artış gösterdiğini belirterek, “Oda-borsa seçimlerinde 2 kadın Yönetim Kurulu Başkanlığına, 2 kadın Meclis Başkanlığına, 5 kadın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına ve 5 kadın da Meclis Başkan Yardımcılığına seçilmişlerdir. Evet, utanılacak bir durum. Bu sayılar artacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“BAKANLIĞIMIZI YAKINDA KADINLAR YÖNETECEK”

Reklam
Reklam

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı norm kadrosunda 11 bin 642 kişinin çalıştığını, bunlardan 8 bin 796’sının erkek, 2 bin 856’sının da kadın olduğunu belirten Yazıcı, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nda çalışanların yüzde 25’ini kadınlar oluşturmaktadır. Üst düzey yöneticilerimizde ise bu oran yüzde 10’dur. Bakanlık uzmanlarının yarıdan fazlası, yüzde 51’i kadındır. Yakında bakanlığımızı kadınlar yönetecek” diye konuştu. Bunun üzerine Komisyonun kadın üyeleri, üst düzey yöneticiliklerde kadın oranının düşük olduğunu belirtmeleri üzerine Yazıcı, “Uzmanlar yönetici olacak, yetişiyorlar” dedi.

Yazıcı, bakanlığın ilgili kurumu olan Rekabet Kurumu’nda kadınların oranının ise yüzde 47 olduğunu belirterek, “Genel olarak baktığımızda Türkiye üst düzey yöneticileri bakımından de oldukça iyi durumdadır. Dünya Ekonomik Forumu 2010 Raporu’nun iş dünyasındaki üst düzey yönetici konumundaki kadın oranı açısından Türkiye 2’nci sırada yer almaktadır” diye konuştu.

Bu alanda dünya ortalaması yüzde 5 iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 12 olduğunu belirten Yazıcı, kadınların toplumsal, ekonomik, siyasal konumlarını güçlendirmek için tüm taraflarca yoğun çalışmalar sürdürüldüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: